IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Apel mame Mateje: "Ponižavajuće i nedostatno za podmirenje osnovnih potreba, ne želim da mi djeca budu gladna"

Trudnica, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Ovaj tekst dio je naše rubrike Imaš pravo, ostvari ga! O naknadi tijekom roditeljskog dopusta progovorila je Matea, majka četvero djece.

Matea je majka četvero djece u dobi od pet, tri i dvije godine te bebe od četiri mjeseca, a za DNEVNIK.hr odlučila je ispričati svoju priču jer je razočarana iznosom koji dobiva tijekom roditeljskog dopusta nakon djetetove napunjene godine dana u slučaju trećeg i svakog sljedećeg djeteta. Taj iznos, kaže, nije dovoljan ni za pokrivanje osnovnih potreba.

"Pratim novosti vezane za povećanje naknade tijekom privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći. Podržavam povećanje jer sam i sama radi čuvanja trudnoće od njezina samog početka pa da kraja sva četiri puta bila u istoj situaciji i dobro mi je poznat osjećaj financijske nemoći te osjećaja straha i nesigurnosti kao posljedice iznosa navedene naknade koja tijekom roditeljskog dopusta nakon djetetove napunjene godine dana u slučaju trećeg i svakog sljedećeg djeteta iznosi 551,80 eura. Ponižavajuće i apsolutno nedostatno za podmirenje osnovnih potreba jednog djeteta, a ne troje ili više njih..." kaže Matea.

I dok ova majka često čuje kako joj je "lako jer je kod kuće i tri godine ne mora raditi", ona i njezina obitelj bolno su svjesni iznosa na koji se naknada smanjuje nakon što dijete napuni godinu dana.

"Taj je iznos nedostatan i ponižavajući. Često kažem da je ovo 'pravo bez prava' jer službeno mogu ostati kod kuće i brinuti se o djeci, a zapravo to ne mogu jer je naknada takva da se moram vratiti na posao ako ne želim da mi djeca budu gladna", kaže Matea i objašnjava kako je velikim obiteljima potrebna vrlo dobra organizacija, pa majkama produženi roditeljski jako puno znači. 

"Osjećam se glupo uopće ovakvo nešto pisati i obitelj i njezino zasnivanje promatrati kroz prizmu financija jer smo moj suprug i ja djecu stvarali isključivo iz ljubavi i želje za obitelji, ali element financija ne mogu isključiti ako ne želim da mi djeca budu gladna. Ne razumijem primjenu obrnute proporcije - u slučaju većeg broja djece manja je naknada. Ne bi li bilo logično da je suprotno..." dodaje.

I dok su državi puna usta demografije i problema malog broja djece, velike obitelji poput ove ne osjećaju potporu države. 

"Ne očekujem to bez temelja. Uložila sam u vlastito obrazovanje, zaposlena sam na neodređeno radno vrijeme, doprinosim ovoj državi financijski kroz poreze, prireze... U ovom razdoblju koje od mene kao majke zahtijeva pauzu u profesionalnom smislu, zar ne bi trebalo očekivati od države, pogotovo od države kao što je naša i problem demografije posebno je apostrofiran, podršku obiteljima barem u financijskom smislu", zaključuje.

Za kraj je mama Matea uputila i apel vlasti: "Ja sam mali i nezamjetan čovjek, ali vi koji ste na pozicijama, vi čiji se glas čuje, vi čije se mišljenje traži, vi čije se mišljenje cijeni, molim vas, prepoznajte problem novčane potpore tijekom roditeljskog dopusta nakon djetetove napunjene godine dana u slučaju trećeg i svakog sljedećeg djeteta te apsurdnost njegova iznosa u odnosu na politiku kojom se Vlada hvali. Pomozite da se u ovom postupku izmjena novčanih naknada vezanih za trudnoću/djecu obuhvati i ova skupina roditelja i omogućite nam dostojanstveno roditeljstvo."

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.