Nekad su se boškarini koristili isključivo u poljoprivredne svrhe. Za oranje i vuču. Uvođenjem prvih traktora njihov broj je naglo opao. Devedesetih godina tako je ostalo tek stotinjak grla.
'Danas u Istri brojimo sigurno preko dvije tisuće grla istarskog goveda odnosno boškarina kako se popularno zovu, oko 1000 grla je ocijenjeno visokovrijednih', kaže Neven Rimanić iz Agencije za ruralni razvoj Istre.
>> Pronađena formula za spas boškarina
Dugih 20 godina bilo je potrebno da se pasmina sačuva. Spas je pronađen na putu ka visokoj kuhinji. Danas se smatra najcjenjenijom istarskom delicijom. Uz bok boškarinu dolaze i drugi istarski proizvod; pršut, sir, vino i maslinovo ulje.
Istarsku su kuhinju prepoznali mnogi. A to je i cilj. Uz povoljnu klimu i smještaj, hrana je sve češće jedan od razloga povratka gostiju.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook