I Bandić podržao Jurčića

Slika nije dostupna
Nakon što su tri kandidata za čelno mjesto SDP-a prije nekoliko dana izjavili kako će, u slučaju da budu izabrani za predsjednika stranke, premijersku fotelju prepustiti Ljubi Jurčiću, danas je to učinio i Milan Bandić, koji je prvotno bio sudržan prema inicijativi ostalih kandidata.

- Čekam izbor predsjednika SDP-a i s tim predsjednikom sjest ću i razgovarati o gospodarskom programu, ali i o svojoj ulozi u budućoj vlasti. Račan i ja smo razgovarali dvije godine, on je bio upoznat s detaljima, s njim sam imao dogovore o načinu na koji će se provoditi gospodarska politika, a sada isto to moram napraviti s novim predsjednikom tko god to na kraju, voljom delegata konvencije, bude bio. Ne znam kako će se tko od njih postaviti, a isto tako ne znam dok ne vidim tko je predsjednik stranke ni jesam li ja pravi čovjeka za svaku od tih kombinacija, odgovorio je oprezno Ljubo Jurčić na pitanje je li zadovoljan što ga, sudeći prema izjavama u jednom tjedniku, sada i Milan Bandić podržava kao premijerskog kandidata SDP-a, piše Večernji list. 

Bandić, koji je sve ove mjesece ipak slao poruke da nije za odvajanje funkcija, ilustrirajući to i slikovitom izjavom 'ili ste u sedlu ili niste', aludirajući da jedna osoba mora biti sposobna voditi i stranku i Vladu, jučerašnjim je izjavama da je spreman 'stati na čelo pobjedničkog tima SDP-a i smijeniti vlast HDZ-a' ne samo 2007. nego i 2011. godine te da je već u Zagrebu pokazao da je 'najbolji socijaldemokratski lider', nije izašao iz svojih prethodnih izjava, ali je izjavo da Ljubo Jurčić, kao 'tvorac gospodarskog programa treba dobiti priliku da taj program provede u djelo' i svojim najbližim suradnicima dao misliti. 

Bandić se time priključio otvorenoj podršci koju Jurčiću daju Zoran Milanović i Tonino Picula, a i Željka Antunović je u jednoj od posljednjih izjava rekla da je 'Jurčić njezin favorit za premijera'. Time su se svi izjasnili, ali u konačnici to može biti račun bez krčmara. O premijerskom kandidatu odlučivat će GO SDP-a nakon konvencije, vjerojatno nakon što se novi predsjednik stranke malo ugrije u svom šefovskom stolcu i poveže konce. A u tom slučaju nisu bitne preferencije sadašnjih kandidata, pa čak ni budućeg predsjednika stranke, već mišljenje 63 člana Glavnog odbora.

I zato, čini se, ni Ljubi Jurčiću u ovom trenutku nije toliko do opće podrške koliko do jasne situacije. 

- Meni su svi kandidati za predsjednika jednaki i nikome neću dati podršku, a ne želim ni da odluka o predsjedniku SDP-a ovisi o tome podržava li ta osoba mene za premijera. Ispada da njihova podrška meni znači: svi smo prihvatili Jurčića i riješili smo se svoje odgovornosti. A nije to baš tako. Mene zanima i s kim ću raditi i na koji način najbolje mogu pridonijeti stranci. Nije moj uvjet bio da budem premijerski kandidat, nego da složimo mozaik iz kojeg će se vidjeti tko će na kojem mjestu biti najbolji. Jedno su bili razgovori s Račanom, ovo je nova situacija. Ja sam spreman preuzeti odgovornost, ali isto tako svatko mora biti spreman preuzeti svoj dio odgovornosti, objašnjava Jurčić.

Time je mudro prebacio lopticu na teren na kojem u ovom trenutku i treba biti. Ključna se nadmetanja odvijaju upravo između četvero kandidata, a sve ostalo rješavat će novi predsjednik sa starim Glavnim odborom i ostalim stranačkim tijelima, koja ni novi šef stranke do izborne konvencije nakon parlamentarnih izbora neće moći bitno mijenjati.