Ponovo pao sustav

HZZO našao krivce za loše funkcioniranje CEZIH-a: "Krajnje je bezobrazno da se takve stvari prebacuju na nas"

To da je opet pao zdravstveni informatički sustav CEZIH više i nije vijest. Ono što je novo jest da su u zdravstvenoj administraciji napokon pronašli odgovorne. To su – liječnici.

Marin Vuković u ponedjeljak je uzalud vozio 30 kilometara da dovede suprugu na pregled u bolnicu u Split jer je CEZIH opet pao.

"Došla se upisati na ultrazvuk i sustav ne radi, pa se treba vratiti", rekao je.

I on je samo jedan od brojnih koji su imali problem, reporterki Dnevnika Nove TV Sofiji Preljvukić ispričala je Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

"I već više ponedjeljaka taj CEZIH jednostavno ne funkcionira. Dakle, nije radio od 10 i sada ja žurim sve lijekove poslati koji su naručeni jer popodne opet uspori", objasnila je.

Liječnici su otkrili da im sustav nije upisao i po stotinu pacijenata u internetski sustav. Ranije je sve bilo u kartonima, a sada je sve u računalu, ali HZZO liječnicima brojne pacijente ne priznaje i ne plaća.

"Kolege zasipaju HZZO sa svim svojim primjedbama o tome da CEZIH ne radi i da im na listama pacijenata najčešće nedostaju pacijenti stariji od 45 godina", napomenula je Krolo.

Što se nje tiče, HZZO negira da joj nedostaje stotinu ljudi s popisa. Tvrde i da nema puno pritužbi liječnika.

"Nešto smo dobili u ponedjeljak, ne radi se o nikakvom kaosu u zdravstvenom sustavu i odmah su riješeni i detektirani", rekao je glasnogovornik HZZO-a Nenad Krokut.

Stigao je odgovor i od Ericsona, koji je zadužen za održavanje CEZIH-a.

"Sustav je izrazito dobro testiran, testiran s dvostruko očekivanim prometom. Ali, kad to stavite u stvarni okoliš, dogodi se poneka poteškoća. Teško je reći kada će se to stabilizirati, ali mi se nadamo da će to biti u najkraćem mogućem roku", pojasnio je Darko Gvozdanović.

U HZZO-u kažu da neki liječnici nove šifre i sustav ne koriste ispravno.

"To su milijuni koji se plaćaju Ericsonu i ovima za održavanje. Krajnje je bezobrazno da se takve stvari prebacuju na liječnike, koji su završili medicinu, a ne informatiku", odgovorila je Krolo.

I tako se čini da će pacijenti pred svaki odlazak liječniku i u ljekarnu i dalje strepiti od CEZIH-a, koji malo radi pa malo ne radi.

Pročitajte i ovo bivši predsjednik Otkrivamo zašto je Mesić u invalidskim kolicima

Pročitajte i ovo Dodijeljene nagrade Ovo su najbolji učitelji i nastavnici u Hrvatskoj: Pogledajte je li i vaš među njima