Dostupni na recept

Dobre vijesti za pacijente! HZZO-a na listu stavio nove lijekove i pomagala

Lijekovi, ilustracija Foto: Getty Images
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo je odluku o stavljanju novih lijekova i pomagala na liste lijekova dostupnih preko HZZO-a.

U redovnoj proceduri na liste lijekova HZZO-a stavljene su generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na liste lijekova su stavljeni:

  • lijek sebelipaza alfa, koji se koristi za nadomjesnu enzimsku terapiju u bolesnika s nedostatkom lipaze lizosomske kiseline
  • lijek selumetinibhidrogensulfat, koji se koristi za liječenje neurofibroma
  • lijek relugoliks za liječenje odraslih bolesnika s uznapredovalim hormonski osjetljivim rakom prostate

Dodatno su pojednostavljeni kriteriji temeljem kojih se lijekovi iz grupe antikoagulantnih lijekova (tzv. NOAK) mogu propisivati na recept HZZO-a, a uz lijek atezolizumab je proširena indikacija te se lijek može primjenjivati i u prvoj liniji liječenja raka pluća malih stanica.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna pomagala za kontrolu šećerne bolesti i pomagala za kretanje, a u grupi proteza za donje udove stavljena su stopala novije generacije te protetička koljena s utvrđenim novim standardima.

Odluke će biti u primjeni od 2. rujna 2024. godine, izvijestili su.

Pročitajte i ovo ispričao se Moćni HDZ-ovac oglasio se o skandaloznim izjavama kćeri i supruge: "Bile su u stanju šoka..."

Pročitajte i ovo On sve demantira Doznajemo: Dok je Anna vikala na vatrogasce, ćaća Dujić htio im uzeti cisternu i parkirati je pred kuću!