HVIDRA traži saborsku raspravu o suradnji s Haaškim sudom

Slika nije dostupna
Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata smatra da je prvostupanjskom presudom 'vukovarskoj trojci', optuženoj za zločine u Vukovaru 1991. godine, Haaški sud izgubio svoju vjerodostojnost, izjavio je predsjednik Udruge Josip Đakić.

Ustvrdio je kako je time dovedena u pitanje daljnja svrha postojanja Ustavnog zakona o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim sudom u Haagu. 

Istaknuo je kako su Hrvatskom saboru uputili službenu notu
kojom traže da se o tom pitanju u Saboru pokrene rasprava. 

Đakić je kazao da su invalidi Domovinskog rata ogorčeni skandaloznim odlukama Haaškoga suda 'gdje stvarne ratne zločince za koje postoje nepobitno dokazi kažnjavaju kao da su počinili prometni prekršaj'.

'Nema pravde, pravda je umrla', ocijenio je Đakić dodavši kako za Hrvatsku ne postoji međunarodna pravda. HVIDRA smatra da tom presudom svi akti i rezolucije te Ustavni zakon postaju 'mrtvo slovo na papiru'.

Upitao je zar međunarodna zajednica i haaško tužiteljstvo ne
prepoznaju krvnike koji su jasno pred kamerama nedvosmisleno naređivali da se pobiju ranjenici, civili i građani Vukovara.

Odgovarajući na novinarski upit o prosvjedima, Đakić je kazao da su prosvjedi jučer održani u Varaždinu i Vukovaru, a danas se održavaju u Zagrebu. Najavio je da će i dalje prosvjedima i svim demokratskim načinima ukazivati da je Hrvatska opet u opasnosti od onih koji ne prepoznaju tko je žrtva, a tko agresor.

Istaknuo je da nisu protiv pravde i pravednosti, već samo žele da se ona jednako primjenjuje na sve.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša također je izrazio nezadovoljstvo prvostupanjskom presudom Haaškoga suda. Istaknuo je da je ona potvrda višegodišnje teze HVIDR-e da je Haaški sud politički sud kojemu je svrha pokazati da su na ovim prostorima svi isti te da nema ni žrtve, ni agresora.