Hvala Hrvati: Slovački premijer javno zahvalio Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Još dvije Slovakinje u teškom su, po život opasnom stanju, nakon stravične nesreće slovačkog autobusa koja se dogodila jučer rano ujutro na Dalmatini, kod Gospića. Poginulo je 14 ljudi. U Slovačkoj je sutrašnji utorak proglašen danom žalosti.

Slovačka tuguje, jer je ovo ipak najteža prometna nesreća u povijesti njihove države. Premijer je održao izvanrednu sjednicu Vlade, na kojoj je sutrašnji dan proglasio danom žalosti, i zahvalio hrvatskoj Vladi na svemu što je učinila za unesrećene turiste, posebno je pohvalio ulogu zaposlenika gospićke bolnice, policajaca, vatrogasaca, koji su kako kaže, u rekordnom roku stigli na mjesto nesreće i učinili sve što je bilo u njihovoj moći. 

U Slovačkoj nitko ne spominje bilo kakvu hrvatsku ulogu u nesreći, jer slažu se, ovo je bila tragedija koja se nije mogla izbjeći.

- Ne želim iznova govoriti o uzrocima nesreće. Zadužio sam resorna ministarstva da izvjeste Vladu kada hrvatska istraga bude završena. Hrvatska radi svoj posao i mi ih ne želimo ometati, rekao je Robert Fico, predsjednik slovačke Vlade.

Slovačke Košice sinoć su dočekale lakše ozlijeđene žrtve tragedije s hrvatske autoceste.

-Da samo znate što smo preživljavali cijeli dan, rekla je jedna putnica iz autobusa.

Svi su još jednom pregledani.

- Pregledali smo 19 pacijenata. Dvoje smo hospitalizirali. Jedna pacijentica, čije su ozljede uglavnom lakše, uskoro će na operaciju ruke, rekao je liječnik.

Nastradali po koje su dolazile obitelji šutke su odlazili kućama. Po slovačke žrtve još u hrvatsku došao je ministar vanjskih poslova. Prerano je kaže spekulirati o razlozima nesreće.

- Treba pričekati odgovor policijske istrage. Oni su jako aktivni. Autobus je trenutno na policijskom vještačenju, rekao je Jan Kubiš, slovački ministar vanjskih poslova.