Jedino podržavaju Rehnov prijedlog

HSP neće podržati sporazum sa Slovenijom

Slika nije dostupna
HSP neće podržati arbitražni sporazum sa Slovenijom koji je jučer u Banskim dvorima predstavljen parlamentarnim strankama, jer ga smatra nepovoljnijim od prvog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Olija Rehna, izjavio je danas saborski zastupnik pravaša Danijel Srb.

'Kada je u pitanju rješavanje graničnog spora, prijedlog arbitražnog sporazuma je nepovoljan i HSP ga neće prihvatiti. Možda je povoljniji s gledišta pristupa Hrvatske u EU, ali nije povoljan s gledišta rješavanja spora sa Slovenijom', kazao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. U taj je sporazum, rekao je, očito uložen veliki trud uz velika očekivanja i Hrvatske i Slovenije, ali, naglasio je, i uz veliku razliku u odnosu na prvi Rehnov prijedlog, koji je za HSP i dalje jedini prihvatljiv. Pravašima je neprihvatljivo da se po prijedlogu arbitražnog sporazuma sastav arbitražnog suda, ne uspiju li se obje strane dogovoriti, bira s popisa koji bi sastavljala Europska komisija, a ne Međunarodni sud pravde u Haagu. Naime, prvi Rehnov prijedlog predviđao je da se suci biraju iz redova onih sa suda u Haagu, dok prijedlog hrvatske i slovenske Vlade, u slučaju da se ne uspiju dogovoriti, predviđa da suce imenuje čelnik suda u Haagu, ali s popisa koji bi odredili predsjednik i povjerenik Europske komisije.

>> Oporba odbila sporazum: Kosor se boji nove blokade

'To (suci) bi vjerojatno bili istaknuti pravni stručnjaci, ali ne oni sa suda u Haagu koji su stručni za ovo područje, nego, moguće, stručnjaci za neku drugu problematiku', rekao je Srb. Nejasno mu je što znači engleski termin 'junction', koji se u predloženom sporazumu koristi za moguću vezu Slovenije s otvorenim morem, odnosno kakav ishod može imati za rješenje graničnog spora. 'Kada se sagleda cjelina tog sporazuma, prvi i drugi Rehnov prijedlog te cijela kronologija odnosa sa Slovenijom, nalazimo se u situaciji da svaki put imamo nepovoljniji prijedlog', ocijenio je Srb. Na jučerašnjem sastanku u Banskim dvorima, na kojemu je saborskim strankama predstavljen sporazum, ozračje između HDZ-a i SDP-a nije, kaže, bilo takvo da može ishoditi konstruktivan prijedlog. 'Bio sam neugodno iznenađen visokim stupnjem destrukcije i izbjegavanja odgovornosti u pristupu ovom prijedlogu. Ne znam što će se sutra dogoditi na razgovorima između premijerke Kosor i predsjednika SDP-a, ali mislim da ozračje nije takvo da će donijeti određenog ploda', rekao je Srb. (Hina)