Šef DORH-a

Hrvoj Šipek se sastala s premijerom, zna se što čeka Turudića kad preuzme dužnost: Ustavni stručnjak donio svoj sud o cijeloj situaciji

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Kako doznaje Dnevnik Nove TV Zlata Hrvoj Šipek bila je na sastanku u Banskim dvorima s premijerom. Doznaje i da je će Turudića dočekati odluka o naručivanju novog skupog financijskog vještačenje u slučaju Agrokor. U međuvremenu traje rat priopćenjima između dva brda oko toga što je tko rekao oko sigurnosne provjere za Turudića. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović sve prati.

Premijer je jučer stigao na sjednicu Vlade netom nakon što se sastao iza zatvorenih vrata Banskih dvora sa Zlatom Hrvoj Šipek.

Tema sastanka kako Dnevniku Nove TV odgovaraju iz DORH-a, ali i iz Vlade bila je primopredaja dužnosti, ali i odluka Sabora o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, a ta odluka jutros je zaprimljena u DORH-u.

Razgovarali su i o tome da Hrvoj Šipek ostaje na čelu DORH-a do kraja mandata, u svibnju.

Jesu li Andrej Plenković i Zlata Hrvoj Šipek razgovarali o curenju informacija, o proturječnim izjava vezanim za postizanje nagodbe s Josipom Pleslić ako optuži Turudića, to ni Vlada ni DORH ne žele potvrditi.

Zoran Milanović i danas proziva premijera:

"Iako je predsjednik Vlade dobrano ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja, ovoga puta sam je sebe prokazao kao muljatora. Naravno, ponovo lažljivi Plenković kaže da Vlada nije mogla zatražiti sigurnosnu provjeru, a mogla je itekako sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama…"

Pročitajte i ovo Sve službe na terenu VIDEO/FOTO Dnevnik Nove TV razgovarao je s čovjekom koji je za dlaku izbjegao skelu, ali auto mu je u potpunosti oštećen

Poziva se i na ovu izjavu Andreja Plenkovića od prije tri dana:

"Pritom smo tražili i sigurnosnu provjeru od sigurnosno-obavještajne agencije s obzirom na važnost i značaj te dužnosti, u pravosudnom sustavu, dobili smo naravno rezime sigurnosnih provjera koje su rađene za njega kao suca."

"Predsjednik Vlade nije imao zakonsku ovlast zatražiti sigurnosnu provjeru, ono što je predsjednik Vlade cijelo vrijeme govorio da je tražio nalaz sigurnosnih provjera Turudića prije nego će ga poslati kao kandidata u hrvatski sabor", rekao je HDZ-ov Nikola Mažar.

"Nije mogao formalno pravno zatražiti, ali realno bi bilo da se to ipak napravi", komentirao je njegov kolega Dario Hrebak.

Oporba to drukčije vidi.

"Premijer je uhvaćen u raskoraku najprije kaže da je tražio provjeru pa sad kaže d anije moguće tražiti provjeru", tvrdi Vesna Vučemilović.

"Nigdje ne piše da se to ne radi, znači može se napraviti, a mislim da je u ovom slučaju bilo od interesa javnosti da se to napravi", smatra Domagoj Hajduković.

"Kod izmjena zakona 2018 SDP je postavio pitanje sigurnosnih provjera HDZ je na to odmahnuo rukom danas se do kraja postavlja pitanje koje budi sumnju zašto bježe od sigurnosnih provjera", rekao je Mišel Jakšić.

Ustavni stručnjak tvrdi Mato Palić - premijer nema tu ovlast, postoji jedna odredba. "Ali ako to zatraži čelnik tijela, obzirom da Ivan Turudić nije imenovan u Vladu predsjednik Vlade nije ovlašten i u slučaju da je to zatražio postupio bi protivno zakonu."

Turudića čeka propali slučaj Agrokor. Ide se na dopunu istrage i provodit će novo skupo financijsko vještačenje.

Pročitajte i ovo službe na terenu Otkriveno što se dogodilo s klorom: Evakuiran splitski hotel, pet osoba je u bolnici

"To će sasvim sigurno dočekati novog glavnog državnog odvjetnika nisam siguran da će im biti dosta vrijeme na godinu dana na koliko je doneseno rješenje o dopuni istrage", rekao je odvjetnik Fran Olujić.

Ivan Turudić još je sudac Visokog kazennog suda. Čelnik tog suda odgovara nam da još nije donio odluku hoće li protiv njega pokrenuti stegovni postupak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.