Hrvatski svjetski sabor: Ustrajte u primjeni ZERP-a

Slika nije dostupna
Hrvatski svjetski sabor sa sjedištem u Poreču poslao je otvoreno pismo hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, u kojem ga moli da čvrsto ustraje u primjeni ZERP-a, koji je odlukom Hrvatskoga sabora na snazi od 1. siječnja 2008. godine.

U pismu traži od premijera da ne dopusti ponižavanje Hrvata koja im se nameću poricanjem prava koje imaju po međunarodnom pravu, i koje već uživa 99 posto zemalja u svijetu, pa čak i naši susjedi koji nam sada poriču ta prava.

Izrazivši uvjerenje kako će premijer 'znati, moći i htjeti štititi i
zaštititi hrvatske nacionalne interese, cjelovitost i nepovrjedivost teritorija Republike Hrvatske', predsjednik Hrvatskoga svjetskog sabora Niko Šoljak u pismu ocjenjuje kako je izjava parlamentarnih oporbenih stranaka, kojom uvjeravaju hrvatsku javnost da se može birati između ZERP-a ili EU-a, destruktivna i da ne odgovara istini te da vodi izdaji hrvatskih nacionalnih interesa.

Poziv hrvatskoj Vladi da ne primjenjuje ZERP na članice EU-a, Hrvatski svjetski sabor smatra izravnim pozivanjem Vlade da ne poštuje hrvatski Ustav. Istodobno pita što će nam Ustav, što će nam zakoni, ako svatko može ustupati hrvatski teritorij komu hoće i kako hoće i to običnim zapisnikom koji je potpisao neki državni tajnik.

Ističe se kako Europa kao civilizirana zajednica naroda nikad ne će ni jednoj zemlji oduzeti njezina međunarodna prava, niti će ju otpisati zato što štiti svoje nacionalne interese. Notorna je laž pojedinaca koji dovode u zabludu hrvatski narod kad mu se kaže da bira između ZERP-a i EU-a, stoji u pismu.