Iz hrvatskih trgovina povučena je velika pošiljka sumnjivih jaja iz Poljske. Iz europskog sustava za sigurnost hrane poručili su da su predstavljala rizik za konzumente, a da nije rečeno o čemu je točno riječ.
Domaći proizvođači već duže upozoravaju na upitnu kvalitetu uvoznih jaja, a u uvjetima ekstremnih toplina, najveća je prijetnja salmonela. Jaja domaćih proizvođača na ovoj zagrebačkoj tržnici uvijek su traženi proizvod.
"Uvijek kad kupujem, kupujem npr. kod ove gospođe, svaka tri - četiri dana, pazi se da budu u frižideru i da kad dođemo doma da ih odmah stavimo“, rekao je Ante iz Zagreba.
"Kad kupujem, kupujem kod provjerenih proizvođača“, rekla je Alma iz Zagreba.
"Uzimam obično ona jaja iz podnog uzgoja, jer jaja su najopasnija po ovim vrućinama“, rekla je Kata iz Zagreba.
Zbog toga su i krenule intenzivne kontrole. Jučer je pala velika količina uvoznih jaja iz Poljske bez deklaracije, koja su predstavljala rizik za konzumente. Domaći proizvođači kažu - dobra vijest, jer roba koja se uvozi nije ni blizu njihovoj kvaliteti.
"Država zna tko je uvoznik. Ne razumijem zašto to ne riješi. Upropaštavaju male proizvođače. Pogoduje se pojedincima, da uvoze ogromne količine jaja. Imate iz Poljske i imate iz Srbije. Male treba uništiti da bi netko veliki opstao. I to je žalosno“, rekao je proizvođač jaja Mirko.
Mali su, ali kontrole su, kažu, kao da su veliki.
"Donja Bistra još nije iz druge države. To su jaja domaća, ali slobodni uzgoj, a bez žiga ne možete prodati nijedno. Mora proći sanitarnu i sve. Standard“, rekla je Nevenka.
"Domaća su žuča i kvalitetnija jaja u svakom pogledu. Uvozna se razlijevaju, domaća ne. Uvijek postoji opasnost od salmonele po ovakvoj vrućini? Postoji, to je normalno, ali kontroliramo, na hladnom su i pazimo koliko se može. Borimo se koliko možemo, a uvoz ne određujemo mi nego neko drugi“, rekao je proizvođač jaja Ivica.
Uvozni proizvod, pogotovo u uvjetima ekstremnih vrućina, zahtijeva i rigoroznu kontrolu. Najveća opasnost prijeti od salmonele. Evo o čemu se treba voditi računa.
"U ljeto imamo problema sa salmonelom jer se ona množi eksponencijalno i u malom vremenu dobivate veliki porast. Prvenstveno termička obrada hrana, skladištenje hrane da stoji u frižideru ne na otvorenom i treće, pranje ruku jer se može kontaktom prenijeti na hranu ili drugu osobe“, rekla je Mirjana Balen Topić iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević.“
U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen jedan veći slučaj salmonele kod peradi, kada je jedan od najvećih domaćih proizvođača morao usmrtiti 50-ak tisuća kokoši.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.