Čvarci, sir i vrhnje ili kulen samo su neka od 450 hrvatskih autohtonih jela. Popis tradicionalnih hrvatskih pripravaka ministar Bajs objavio je prije početka turističke sezone. 'Mi smo vrijeme preko ljeta iskoristili da prezentiramo i zainteresiranim ugostiteljima, ali i kuharima, na koji se način može doći do certifikata', rekao je ministar Bajs.
A do certifikata nije lako doći. Ta oznaka dodjeljuje se ugostiteljskim objektima koji u jelovniku imaju više od 70 posto jela s popisa hrvatskih jela. Zagrebački 'Stari fijaker 900' prvi je restoran koji je taj uvjet zadovoljio.
'Krpice sa zeljem, krvavice sa zeljem, buncek, ne mogu izdvojiti jedno jelo, barem 10, 15 ih je svakodnevno', nabrojao je neke od jele Tomislav Juras, vlasnik restorana "stari Fijaker 900": Za razliku od štrukli ili sarme neka od odabranih jela kao što su gregada ili štufad od ovčetine manje su poznata. Za nove specijalitete najvažnija je tradicija.
'Znači da je ukorjenjeno u tlu i u recepturama kroz stoljeća i kroz obiteljsku povijest', rekla je Vlasta Klarić iz HGK. Ponuda domaćih jela zanimljiva je i turistima, koji su gastronomiju svrstali na četvrto mjesto motiva dolaska u Hrvatsku.
'Druga stvar koju rade u Hrvatskoj je odlazak u restorane. Dakle to je ono što naši turisti rade nakon uživanja na plaži', dodao je ministar. Ministarstvo turizma zaprimilo je zahtjeve još deset restorana. Tako će turisti Hrvatsku osim kao zemlju sunca i mora, pamtiti i po gastronomskoj ponudi. Domaći gosti moći će restorane brze hrane zamijeniti nečim tradicionalnim i hrvatskim.