Moneterra

Hrvatska dobila novi muzej: Namijenjen je svim uzrastima, a ulaz je besplatan

U Zagrebu je otvorena Moneterra, Muzej novca Hrvatske narodne banke. Prostor ovog tipa imaju sve države europodručja, sad ga je dobila i Hrvatska. Moneterra bi građanima trebala omogućiti znanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti novca. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Željka Škreblin Borovnjak.

Interaktivnošću do znanja o novcu, monetarnoj politici i osobnim financijama. Moneterra ima i svog guvernera koji će odgovoriti na pitanja o radu središnje banke.

Među raznim interaktivnim sadržajem, možete isprintati i svoju vlastitu novčanicu na kojoj će se nalaziti vaša fotografija. Svoju novčanicu, guverner HNB-a Boris Vujčić nije printao, ali je zato provjeravao ispravnost onih iz novčanika.

Sentimentalan je kad je u pitanju ne tako davna valuta: "Kuna mi je svakako jako draga da, i postoji cijela povijest kako smo došli na ideju da je napravimo i to je u jednoj liniji nešto što jeza mene kao zamjenika guvernera i poslije guverneru koji je bio zadužen za stabilnost kune nešto što je emotivno važno."

Pročitajte i ovo Na EURO Vladinim avionom Milanović brani Jandrokovića: "Jel' trebao klinac ići s tatom? Je, trebao je"

Kad su pak u pitanju euri, u ovaj je projekt uloženo 3,7 milijuna.

"S vremenom će nuditi neke dodatne sadržaje, tribine, predavanja kada otvorimo i multimedijsku dvoranu tako da doista želimo da ljudi dolaze ovdje", rekla je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

Možete vidjeti replike prvog kovanog novca u Hrvatskoj, no Moneterra nema izložbu kovanica. Primarno služi kao edukacijski centar. Možete naučiti što je inflacija, što je deflacija, možete izračunati i svoju osobnu inflaciju, ali i pročitati nekoliko savjeta za pametno ulaganje.

"Vidjeli smo, recimo, kako emocije upravljaju našim financijskim odlukama. Ovo je zapravo pravo mjesto da dođemo i razmislimo o tome i onda kad donosimo vlastite odluke da osvijestimo da nešto drugo utječe na nas", kaže Ines Merkl, ravnateljica Monettere.

Moneterra će biti otvorena svakim radnim danom i subotom. Namijenjena je svim uzrastima, a ulaz je besplatan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.