VRATI SE, GUBEC

Zbog njemačkih i mađarskih plemića Hrvatska ostaje bez dijela šuma? U pozadini svega jedan je drugi cilj

Gorski kotar Foto: Damir Skomrlj/Cropix
Njemačka plemićka obitelj Thurn-Taxis i mađarska plemićka obitelj Ghyczy posjedovali su u 19. i početkom 20. stoljeća pola svih šuma na području Gorskog kotara. Sada bi im sve te šume mogle doći nazad u posjed zbog hrvatskog članstva u EU-u, koji njeguje svetost privatnog vlasništva.

Nakon Drugog svjetskog rata i uspostave socijalističkog gospodarstva Jugoslavija je ukinula privatno vlasništvo, a mnogo privatne imovine nacionalizirano je. Među njima su i golemi šumski posjedi u Gorskom kotaru dviju plemićkih obitelji, njemačkih Thurn-Taxisa i mađarskih Ghyczya. Ti posjedi njemačkih plemića potpali su i pod ratnu odštetu Njemačke Jugoslaviji. 

Nastankom hrvatske države, uspostavom tržišnog gospodarstva, a osobito ulaskom u Europsku uniju počeli su vrijediti "sveti" zakoni privatnog vlasništva, pa su se pravnici dviju plemićkih obitelji angažirali da ostvare povrat svih tih šumskih posjeda, koji svojom veličinom, bez pretjerivanja, uključuju gotovo pola šuma u Gorskom kotaru, piše Novi list.

Kako stvari stoje, plemići će izgledno dobiti nazad sve šumske posjede, no njih šume ne zanimaju, nego misle od Hrvatske tražiti ogroman novac za njih. Ako država ne pristane na to, plemići ne mogu prema hrvatskim zakonima samostalno raspolagati svojim šumama, nego moraju angažirati ovlašteno poduzeće, a to su u Hrvatskoj za privatne šumoposjednike najčešće Hrvatske šume. I crkva, koja je dobila mnogo šumskih posjeda nazad, svoje šume povjerila je Hrvatskim šumama. Naravno, s jedne strane to jamči očuvanje šuma prema hrvatskim zakonima koje provode Hrvatske šume, no s druge strane znači i da će svi profiti od eksploatacije ići plemićima Thurn-Taxis i Ghyczy.

Pročitajte i ovo svjedočila na sudu "Lezi dolje!" Nastavnica tjelesnog u suzama opisala trenutke strave nakon masakra i susret s dječakom ubojicom

Pročitajte i ovo Provjereno u Dugom Ratu 250.000 tona opasnog materijala stoji im pred nosom, a sad imaju nove probleme: "Iznenađeni smo, zgroženi, prestrašeni..."