Istraživanja pokazuju da je čak trećina ribe koja završi u restoranima i maloprodaji označena netočnim podacima. U restoranskoj kuhinji za ručak riba, no je li riba koja završi na tanjuru doista iz Jadrana može se provjeriti samo u jednom dokumentu.
'Nema deklaracije. Znači, jednostavno ljudi nemaju nečime predočit gostima da prodavaju isključivo hrvatsku robu. Ono što mi ne možemo znati kako je ta riba ili bilo koja druga namirnica do tog proizvođača došla', rekao je chef Damir Tomljanović.
I tome europarlamentarci žele stati na kraj jer sličan problem ima cijelo europsko tržište. U restorane bi zato trebale biti uvedene deklaracije poput onih na ribarnicama.
'Sa ovom deklaracijom garantiramo da je to hrvatski proizvod, znači, da bi kupci imali povjerenje i da znaju što kupuju', kazala je Sandra Miočić, prodavačica ribe.
Ali i deklaracije u maloprodaji uskoro bi trebale sadržavati više informacija o mjestu i datumu izlova te roku trajanja ribe.
'Normalno je friška! Dok uvozna dođe do odredišta za prodaju, to isto malo se promini, to se vidi na samoj ribi', rekla je prodavačica ribe, Slavica Kovač.
A to stvara priliku za ilegalno tržište, ističu u potrošačkim udrugama.
'Ljudi govore da, primjerice, određeni prekupci ribe koriste određene tekućine koje ukapavaju u oči ili škrge ribe da bi one izgledale svježe, a zapravo nisu', kazao je doc. dr. Josip Miletić iz udruge 'Zadarski potrošač'.
Što bi se jednostavno moglo nazvati - varanjem kupaca. Deklaracije neće biti dovoljno jamstvo, pa bi iz Europskog fonda za ribarstvo trebao biti izdvojen novac za inspekciju. A cilj je napokon istaknuti ono što se često skriva jasno podrijetlo ribe.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr