Riba se u Hrvatskoj jede ispod europskog prosjeka koji iznosi 24,3 kilograma po stanovniku na godinu.
Svaki Hrvat na godinu u prosjeku pojede 17,1 kilogram ribe i morskih plodova. Najviše se jede oslić, srdela i šaran. Najveći potrošači ribe su Portugalci (57kg) i Španjolci (45,7kg).
''Sadrže visoko vrijedne bjelančevine koje su jako dobro iskoristive u našem organizmu. Sadrže sve potrebene aminokiseline, a ono što je važno, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje znamo da služe u prevenciji kardiovaskularnih bolesti'', objašnjava Sandra Pavičić Žeželj s odsjeka za unaprjeđenje prehrane.
Ipak, zdravlje riba, kao i ljudi, uništavaju štetne tvari i plastika koje u moru ima sve više. ''Bolje je hraniti se sitnom plavom ribom nego nekim većim primjercima riba koje su na višem stupnju hranidbenog lanca i koje imaju više tih masnih naslaga gdje se takve štetne tvari talože'', objašnjava Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka.
Upravo bismo plavu ribu i trebali konzumirati minimalno dva puta na tjedan po 150 grama. I zdravlje na tanjuru je tu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr