''Detox kruh koji smo napravili za ovaj sajam sadrži integralno pšenično brašno, sadrži medvjeđi luk i džumbir'', kaže Barbara Lipovšak.
Uz njega ide savršen namaz. ''Medvjeđi luk koji se melje i dodaje mu se pravo maslinovo ulje, domaće i sol'', rekla je Dijana Superina, vlasnica OPG-a.
Neobične kombinacije i okusi - oduševili su građane. Ipak, u prirodi je i lijek i otrov, stoga berete li biljke sami, opreza nikad dosta.
Medvjeđi luk je ukusan za razna jela i ima miris poput češnjaka. Listovi mu rastu blizu, ali ne zajedno. Mrazovac, sliči na medvjeđi luk no, u sebi sadrži otrovna svojstva. Listovi su mu deblji, sjajni i rastu zajedno poput poriluka. Staništa su im često pomiješana.
''Par listova mrazovca zaista može biti fatalno za ljude koji su bolesni koji su stariji i za djecu ili recimo – šaka mrazovca je i za zdravog odraslog čovjeka stvarno jako opasna'', ističe Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut i travarka.
Uberete li ispravno i zdravo samoniklo bilje. Evo kako ga iskoristiti. Medvjeđi luk i koprivu koju izblanširamo, dodamo zobene pahuljice, sol, papar, maslinovo ulje, nakon što zobene pahuljice malo smekšaju 5-6 minuta to sve izblendamo.
Nakon šetnje prirodom i zdravih obroka tijelo treba i odmoriti. Tu su detoksikacijski tretmani. Tretman s medom ima drenažno djelovanje. A tretman maslinovim uljem i ružmarinom djeluje na cirkulaciju, odnosno pojačava tonus mišića.
I tako spremni možemo uživati u čarima prirode i toplijih dana koji su pred nama.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr