Hod za život u Zagrebu i Splitu

U Zagrebu privedene aktivistice Sanja Sarnavka i Sanja Juras

U Zagrebu i Splitu se održava Hod za život.

U Zagrebu i Splitu traje Hod za život. U Zagrebu sudjeluje, tako je barem procijenila policija, oko 15 tisuća građana koji se upravo nalaze na Trgu bana Jelačića.

Okupili su se na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10 sati, nakon čega su u povorci i uz glazbu mirno prošetali do glavnog zagrebačkog trga. Među njima je puno roditelja s djecom.

Negdje oko podneva policija je uz još nekoliko osoba privela Sanju Sarnavku, čelnicu udruge B.a.b.e i aktivisticu Sanju Juras, a povod je bio to što su prosvjednici sjeli na cestu i zakrčili povorci prolaz prema Trgu bana Jelačića.

Uz poruke koje promiču pravo na život od začeća do prirodne smrti, povorku su na križanjima dočekivale protuporuke aktivista u kojima je istaknuto da žene imaju pravo na odabir, odnosno da povorka ugrožava njihova prava, posebice u kontekstu gospodarskog stanja u društvu i nebrige društva za prava žena i prava rođene djece.

Hod za život u Splitu

Slična je situacija i u Splitu gdje sve prati reporter NoveTV Mario Jurič.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.
Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Nacionalni Hod za život u Splitu se održava po prvi put. Pod geslom i ondje i u Zagrebu hodalo se "Za život, obitelj i Hrvatsku" za svu nerođenu djecu sa sindromom Down. Najavljeno je to još u Županji, gdje je akciju podržala i Slavica Kadić, majka malenog Adama koji je ujedinio Hrvatsku u trenutku kada ga je svećenik umalo odbio pričestiti s ostalom djecom.

Organizatorice Hoda za život poručile su da svako dijete ima pravo na život te da se protive prekidima trudnoće zbog genetskih poremećaja.

"Ono što mi u Hrvatskoj ne želimo, upravo je stvaranje neke čiste rase, jer nijedan čovjek, bez obzira na poremećaj ili na bolest koju možemo dobiti tijekom svoga života, bilo u majčinoj utrobi, bilo u mladosti, u starosti, nije manje vrijedan", rekla je jučer Kristina Bakula, koordinatorica Hoda za život.

"Hod za život" je hod građana u znak potpore nerođenom djetetu, njegovoj majci i obitelji kako bi se skrenula pozornost na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti.

Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava, bez obzira na spol, rasu, financijske uvjete i dr., navode organizatori. (Hina/D.B.)

Povezane teme