Domaće je domaće

Počinje priprema zimnice, tržnice pune, ali...: "Cijene europske, plaće albanske, financijski raspad sistema"

Sve teže do zimnice Foto: DNEVNIK.hr
Cijene su porasle u odnosu na prošlu godinu, ali mnogi građani još uvijek više cijene domaće proizvode.

Na tržnicama diljem zemlje pravo bogatstvo boja, mirisa i okusa, a građani polako pune zalihe za zimu. Početak rujna mnogima je idealan za pripremu zimnice.

"Radim zimnicu, radim ajvar, kiselu papriku, krastavce. Naučena sam na to svake godine. Ajvar sam napravila za svoju djecu, za sebe. Njega kad hoćete raditi za to vam je potreban cijeli dan, ali isplati se, domaće je domaće", ispričala je Marija iz Zagreba. 

"Ljudi osiguraju svega pomalo pa kad snijeg zapuše mogu sve uzeti doma. Rajčica za salatu je tri eura. Šljive su od dva do tri eura. Sitni krastavci za kiseljenje su po pet eura", rekla je prodavačica Nada. 

Cijene su porasle u usporedbi s lani: rajčica s 1,90 eura na 2,41 po kilogramu, a krastavci su s 2,58 skočili na 3,26 eura. Koliko god željeli građanima je sve teže doći do kvalitetnih sastojaka za zimnicu.

"Boli glava, užas. Cijene europske, plaće albanske, financijski raspad sistema", rekao je Srđan iz Zagreba. 

Sve detalje pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Elvire Gašparović.