Obljetnica smrti

HNS-ovci položili vjence na grob Savke Dabčević-Kučar

U povodu četvrte obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, jedne od najznačajnihih hrvatskih političarki, osnivačice i prve, a potom i počasne predsjednice Hrvatske narodne stranke, izaslanstvo stranke na čelu s potpredsjednikom i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, te predsjednikom Kluba zastupnika HNS-a Jozom Radošem položilo je danas vijenac i zapalilo svijeću na njezin grob na Mirogoju.

Savka Dabčević-Kučar ostavila je dubok trag u hrvatskoj povijesti borbom za hrvatsku državnost 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća.

'Došli smo se sjetiti Savke i tim sjećanjem odati priznanjem za sve što je učinila za uspostavu hrvatske demokracije i borbu za hrvatsku samostalnost i samobitnost u vrijeme prije uspostave demokracije te zahvaliti za sve što je učinila za stvaranje i jačanje HNS-a", izjavio je Jozo Radoš. Prisjetio se i kako je, iako su je zvali 'Čelična Lady', u privatnim kontaktima bila topla, ali i vrlo jasna, ne podilazeći nikome.

>> Ovo su pjesme koje danas pjeva cijela Hrvatska

Po riječima Ivana Vrdoljaka, Savka je bila žena ispred svog vremena, a svojim je životom i političkim radom pokazala da politika može biti časna profesija. 'Bila je žena koja je otvorila pandorinu kutiju hrvatske slobode koja se više nikada nije mogla zatvoriti i koju i danas živimo', poručio je Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook