XXI. Opći sabor

VIDEO/FOTO 1500 HDZ-ovaca okupilo se u Šibeniku: Biraju članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora

Opći Sabor HDZ-a Foto: Nikolina Vuković Stipanićev/Cropix
Na XXI. Općem saboru povećat će se broj biranih članova Predsjedništva HDZ-a kojih se do sada biralo 10, a od sada će ih biti 21.

HDZ u nedjelju u Šibeniku održava XXI. Opći sabor na kojem će se usvojiti izmjene i dopune Statuta te izabrati 21 član Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora.

Izmjenama i dopunama stranačkog Statuta povećati će se broj biranih članova Predsjedništva HDZ-a kojih se do sada biralo 10, a od sada će ih biti 21. Pri tome će na Općem saboru kriterij biti da po jedan član bude izabran iz svake županije i Grada Zagreba, a kandidature za članove Predsjedništva morat će biti podržane s najmanje 10 posto, odnosno 178 potpisa od ukupnog broja članova Općeg sabora.

Izaslanici iz svih dijelova Hrvatske su Plenkovića koji je u srpnju treći put izabran za šefa stranke, dočekali pljeskom u Konvencijskom centru Šibenik, a njegov ulazak, već tradicionalno, popraćen je pjesmom Eye of the Tiger.

Na Općem saboru, HDZ će zaključiti ciklus unutarstranačkih izbora i izabrati novo Predsjedništvo i Nacionalni odbor. Prije toga će izmijeniti Statut kojim će se broj članova Predsjedništva povećati s 10 na 21 - po jedan član iz svake županije i Grada Zagreba.

Točno toliko je i kandidata. Iz organizacije Grada Zagreba kandidatkinja je Nina Obuljen Koržinek, iz Zagrebačke županije Krešimir Ačkar, Krapinsko-zagorske Zoran Gregurović, Sisačko-moslavačke Ivan Celjak, Karlovačke Martina Furdek-Hajdin, Varaždinske Anđelko Stričak, Koprivničko-križevačke Darko Sobota, Bjelovarsko-bilogorske Marko Marušić, Primorsko-goranske Tomislav Klarić, Ličko-senjske Ernest Petry, Virovitičko-podravske Igor Andrović, Požeško-slavonske Antonija Jozić, Brodsko-posavske Pero Ćosić, Zadarske Šime Erlić, Osječko-baranjske Ivan Radić, Šibensko-kninske Branka Juričev-Martinčev, Dubrovačko-neretvanske Blaž Pezo i Međimurske Sunčana Glavak.

Promjena Statuta, bira se 21 član Predsjedništva i 40 Nacionalnog odbora Za Nacionalni odbor ih se bira 40, a kandidata je ipak malo više - 51.

Na izborima započetima ljetos izabrano je najuže stranačko vodstvo - uz Plenkovića je izabran i njegov zamjenik Tomo Medved, a za potpredsjednike Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Zdravka Bušić.

Stranački Sabor je počeo hrvatskom himnom 'Lijepa naša' u izvedbi klape Bonaca te minutom šutnje za poginule i nestale branitelje i prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana.

Među uzvanicima su i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, potpredsjednica Europske komisije i Europske pučke stranke Dubravka Šuica, koji će se prisutnima uvodno i obratiti, dok je predsjednik EPP-a Manfred Weber snimio video poruku. Tu su i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji te saborska zastupnica Jasna Vojnić.

Plenković će podnijeti izvješće o radu stranke, a bit će ovo i prilika da prisutno mnoštvo čuje i Dragana Primorca, nestranačkog kandidata HDZ-a za predstojeće predsjedničke izbore.

Primorac u fokusu Sabora, Tramišak potvrdila da će biti kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije

"Fokus je na predsjedničkom kandidatu Draganu Primorcu i podršci njemu jer ti su izbori prvi", poručio je Plenković upitan o kandidatima za lokalne izbore koji se održavaju iduće godine.

Primorac je najavio uoči Sabora "sjajan skup."

"Nekoliko vrlo važnih poruka bit će prema javnosti, a u konačnici samo jedna stvar - bolja, drugačija, poštenija hrvatska budućnost", kazao je predsjednički kandidat.

Bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, a trenutno saborska zastupnica Nataša Tramišak, prilikom dolaska potvrdila je da će biti kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije.

"Prihvatila sam jer smatram da mogu još puno doprinijeti radu županije. S punom energijom i snagom željno iščekujem lokalne izbore", istaknula je.

Izvješća o poslovanju stranke će podnijeti i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te predsjednik Nadzornog odbora, a na dnevnom redu ovog cjelodnevnog događaja su i obraćanja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i zamjenika predsjednika Medveda.

Pročitajte i ovo Tunel u Khan Younisu Izrael objavio snimku ubijenog vođe Hamasa: "Poslao je teroriste u ubilački napad, a pogledajte što on nosi u rukama"

Pročitajte i ovo Sigurnost na prvome mjestu Počela je sezona grijanja: Stručnjaci upozoravaju na što valja obratiti pozornost

Pročitajte i ovo Adaptacija novoj situaciji U našem gradu domaći sve više odlaze, a stranci dolaze: "Ovdje sam već pet mjeseci, planiram ostati još dugo"