Haški sud se ispričao hrvatskoj vladi

Slika nije dostupna
Tajništvo Haškog suda uputilo je pisano objašnjenje sudskom vijeću u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' o razlozima zbog kojih nije na vrijeme proslijedilo očitovanje hrvatske Vlade o 'slučaju Čermak' te se zbog svog propusta ispričalo kako Vijeću tako i hrvatskoj Vladi.

"Tajništvo nudi iskrenu ispriku sudskom vijeću i hrvatskoj Vladi zbog tog previda", navodi se u podnesku Tajništva suda objavljenom u srijedu u Den Haagu, u kojem se objašnjava da je očitovanje hrvatske Vlade o Čermakovu poštivanju uvjeta boravka na privremenoj slobodi stiglo posljednjeg dana roka faksom nešto prije 17 sati, ali nije proslijeđeno zbog "administrativnog previda Tajništva".

Raspravno Vijeće Haškog suda (ICTY) je suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s važenjem od 8. veljače i naredilo da se oni toga dana vrate u pritvor UN-a u Scheveningenu kako bi 9. veljače sudjelovali na statusnoj konferenciji posvećenoj pitanjima sukoba interesa braniteljskih timova, a na kojoj će se dodatno raspravljati o tome da li je Čermak poštivao uvjete boravka na privremenoj slobodi.

U toj odluci Vijeće je navelo da do isteka roka, 23. siječnja,
"Republika Hrvatska nije pružila tražene dodatne informacije o
Čermakovom poštivanju uvjeta njegovog privremenog oslobađanja i akcijama i mjerama koje je poduzima radi osiguranja takvog poštivanja".

Tjednik Globus objavio je u siječnju da je Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren. Tjednik je naveo da je Čermak krajem 2006. i početkom ove godine bio u Zagrebu na rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine te prisustvovao slalomskoj utrci na Sljemenu što je dokumentirano fotografijama.