neujednačen mehanizam

Habijan: "Hrvatska će poštovati odluku Suda Europske unije kao i sve druge članice"

Damir Habijan Foto: Damir Krajac/Cropix
Hrvatska će poštivati presudu Suda EU o promijeni donošenja odluke za sudce koji nisu bili članovi sudskog vijeća.

Ministar pravosuđa Damir Habijan rekao je da će Hrvatska poštivati presudu da hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća da promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom EU-a te najavio izmjenu zakona.

"Sud EU je donio odluku kakvu je donio, Hrvatska će je, naravno, kao članica EU poštivati, kao što to radi svaka članica. Analizirat ćemo u ministarstvu zajedno sa svim relevantnim dionicima pravosuđa, prvenstveno sa sudbenim vlastima, tu odluku i očigledno ići u izmjene i Zakona o sudovima, ali i sudskog poslovnika", rekao je Habijan u četvrtak nakon sjednice vlade.

Pojasnio je da je presuda donesena na temelju pokrenutog zahtjeva da se utvrdi je li naš Zakon o sudovima u skladu s Ugovorom Europske unije, a radi se o institutu pravnog shvaćanja. "Neovisno o tome kakvo će u konačnici biti novo zakonsko rješenje kada govorimo o ujednačavanju prakse, to je vrlo bitno radi sigurnosti naših građana", rekao je Habijan.

Pročitajte i ovo upozorenje građanima Hakerski napad na HZZO: "Obvezno izbrišite ove mailove"

Dodao je da dosadašnje rješenje u hrvatskom zakonodavstvu postoji od 1994. te da do sada nitko nije doveo u pitanje usklađenost s pravom EU.

"Prema tome, ako ovo rješenje nije usklađeno s pravnom stečevinom i pravom EU, a po odluci suda nije, ključno je iznaći rješenje", istaknuo je ministar. Ključnim je ocijenio i da građani, njihovi odvjetnici i ostali dionici pravnog sustava imaju pravnu sigurnost i da ujednačenu sudsku praksu.

Sud Europske unije presudio je da hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća da promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom EU-a.

"Sudsko vijeće nadležno za predmet mora samostalno donijeti odluku kojom se dovršava postupak. Svako neopravdano zadiranje osoba koje nisu članovi sudskog vijeća mora biti isključeno", kaže se u priopćenju Suda EU-a. Odluka Suda EU-a odgovor je na upit hrvatskog Visokog trgovačkog suda, koji je zatražio mišljenje je li ta praksa u skladu s pravom Unije.

Pročitajte i ovo Tijekom vikenda Osvježavajuća vijest za Zagrepčane: Zbog velikih vrućina besplatan ulaz na sve gradske bazene!

Odgovarajući na pitanja novinara o nedostatku sudaca na Visokom kaznenom sudu i povećanju plaća sudaca, Habijan je rekao kako je prošli tjedan imao konstruktivan razgovor s predsjednikom Visokog kaznenog suda na kojem su otvorili brojne teme.

Poručio je kako će, čim dođe takav zahtjev, potpisati suglasnost za povećanje broja sudskih vježbenika i sudaca. Govoreći o problematici plaća na tom sudu samo je rekao da su razgovarali o tome i da je predsjednik suda sa sastanka izašao zadovoljan.