novi projekt

Tomašević: "Ovo se najavljivalo 25 godina i jako sam ponosan što danas napokon počinje"

Tomislav Tomašević Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Sarajevska cesta bit će proširena u punom profilu koji uključuje tri kolne trake za automobile u svakom smjeru te obostranu pješačku i biciklističku stazu.

U Zagrebu su danas otvoreni radovi na proširenju i rekonstrukciji Sarajevske ceste, novog južnog cestovnog ulaza u metropolu. Nakon 20 godina proširit će se i tramvajska mreža, točnije tramvajem će se moći i do Ranžirnog kolodvora, gdje će se izgraditi i okretište.

Početak radova obilježio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Jako sam ponosan jer će se ono što smo obećali i dogoditi. 25 godina najavljivao se novi južni ulaz u grad Zagreb i da će se proširiti Sarajevska avenija. Svečano ćemo danas otvoriti radove. Od kapitalnih projekata imamo izgradnju novog centra Paromlin, obnovu Doma sportova, bazen na zapadu grada..." rekao je Tomašević. 

Rekao je da se nova pruga u Zagrebu gradi nakon 20 godina, ali je podsjetio da će se tramvajska pruga uskoro graditi i na Heinzelovoj ulici. Riječ je o projektu od 45 milijuna eura, no radi se ne samo o pruzi već i o vodoopskrbnom kolektoru. Radovi bi mogli započeti  početkom 2025. godine. 

Otkupljene su 104 zemljišne čestice za pet milijuna eura. "S novom tramvajskom prugom 35 tisuća Zagrepčana postat će dio tramvajske zone s novom prugom. Radovi će trajati nešto više od godinu dana", istaknuo je gradonačelnik i zahvalio svima koji su radili na projektu. 

"Vjerujem da se krajem sljedeće godine vidimo na istom mjestu i da će grad dobiti novi južni ulaz kakav grad i zaslužuje", poručio je na kraju. 

Proširena Sarajevska cesta trebala bi se spojiti na obilaznicu, a Hrvatske ceste također provode javnu nabavu kako bi odradile svoj dio posla, odnosno kako bi napravile nadvožnjak. No Grad će očito ipak prije završiti svoj dio posla jer HAC još nije završio s provedbom javne nabave.  

O blokovskom parkiranju

Kad se radi o sustavu parkiranja, Tomašević je kazao da je revizijom 300 povlaštenih parkirnih mjesta vraćeno u opticaj, a da bi se do kraja godine taj broj trebao povećati na 600.

"To je kao da smo izgradili još jednu garažu na Langovu trgu", poručio je te rekao da je sve spremno za početak blokovskog parkiranja. Uskoro ide i produženje naplate u centru grada do ponoći. Najavio je i bolju kontrolu.  

Na pitanje hoće li odmah kažnjavati nepropisno parkirane, odgovorio je da apelira na građane da se drže novih pravila. U Zagrebu je trenutačno 39 tisuća povlaštenih parkirnih karata. 

 

Pročitajte i ovo policija na terenu Nova akcija EPPO-a: Devet uhićenih zbog prijevare, procurilo tko je sve priveden

Pročitajte i ovo policija na terenu Užas u susjedstvu: Učenik upucao drugog učenika u dvorištu škole