Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma. Slijede Varaždinci s 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu te zagrebačkom kvartu Maksimir, objavila je INA.
Visoku razinu ekološke osviještenosti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice te zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, s po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.
"Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Trenutačno kompanija razmatra opcije kako bi proširili ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske te smo u tu svrhu aplicirali projekt na LIFE program Europske unije putem kojega se financiraju ekološki projekti", izjavila je Vesna Kučan Polak, voditeljica ovog pilot-projekta Ine.
Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji bio goriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.
Kako bi to osvijestila kod djece i njihovih roditelja INA je u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom razdoblju održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima.