Potrošači se pripremaju za najveći trošak u godini - nabavu namirnica koje će se poslužiti na blagdanskom stolu. Najskuplje od namirnica bit će one za pripremu mesa i kolača.
Kilogram janjetine na osječkoj tržnici 15 i pol eura, svinjetina 20 posto skuplja. Puretina na prošlogodišnjoj razini, a cijenu drži i riječna riba. U odnosu na prije pet godina, šaran je skuplji 60 posto. Troškovi mnogima sve više nepodnošljivi.
"Ove godine sam odlučila da neću ništa pripremati. Jedan dobar ručak s kolačima, pa ja mislim da ispod 200, 300 eura ne može biti", rekla je Beba iz Osijeka.
Fiš paprikaš za četveročlanu obitelj stoji najmanje 15 eura, purica s mlincima oko 30, a odojak s krumpirima i salatom između 17 i 24 eura. Za sarmu je pak dovoljno 10 eura.
Evo kako financijski preživjeti:
"Uvijek savjetujemo da napravimo nekih popis, kupujemo u okviru tog popisa, ali kad govorimo o hrani, da to bude skromnije, onoliko koliko je potrebno", rekla je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju potrošača.
Više pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.