Gotovinina obrana pozvala na odbacivanje žalbe Čermakove obrane

Slika nije dostupna
Haški tužitelji i obrana generala Ante Gotovine pozvali su Žalbeno vijeće Haškog suda na odbacivanje žalbe dvoje branitelja generala Ivana Čermaka na njihovo isključivanje iz predmeta 'Gotovina, Čermak i Markač' zbog sukoba interesa, prema dokumentima koje je ovog tjedna objavio Haški sud.

Predraspravno vijeće Haškog suda većinom glasova 5. travnja isključilo je Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković jer su smatrali da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Dvoje branitelja u žalbi od 4. svibnja ocijenili su kako je
predraspravno vijeće takvom odlukom počinilo pogrešku u poduzimanju odgovarajućih mjera u odnosu na potencijalni sukob obveza odanosti koju dvoje odvjetnika ima prema Čermaku i Ademiju. 

U žalbi su se pozvali i na izdvojeno mišljenje nizozemskog suca Alphonsa Oria koji je glasao protiv njihova isključenja jer smatra da bi oni i dalje mogli zastupati Čermaka pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja Ademija u Hrvatskoj i da angažiraju trećeg odvjetnika.

Obrana generala Gotovine u podnesku je 11. svibnja, a haški tužitelji 14. svibnja poručili da treba odbaciti žalbu Čermakove obrane jer predraspravno vijeće nije počinilo nikakvu pogrešku niti je zloupotrijebilo svoje diskreciono pravo te je donijelo utemeljenu odluku o njihovu isključenju.

Početak suđenja trojici generala, ranije zakazan za 7. svibnja,
odgođen je na neodređeno vrijeme.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za navodne zločine nad hrvatskim Srbima u vrijeme vojnoredarstvene operacije 'Oluja' 1995.

Povezane teme