naknada štete

Sjećate se slučaja salmonele u hotelu u Malom Lošinju? Prijavljeno je oko 100 oboljelih, neki su još uvijek pozitivni na bakteriju, a cijeli slučaj dobio je nastavak

Priča o epidemiji salmonele koja je ovo ljeto izbila u jednom hotelu u Malom Lošinju dobit će, izgleda, sudski epilog. Javilo se nekoliko zaraženih gostiju. Ogorčeni su jer se hotel ograđuje, a mnogi još uvijek osjećaju posljedice. Naime, neki od njih su i danas, dva i pol mjeseca poslije, još uvijek pozitivni na salmonelu.

Ovo ljeto Mali Lošinj Maja Tetan Radaković pamti po salmoneli. Jer su joj se zarazili i suprug i trogodišnja kći. "Kad smo se odjavili iz hotela, krenulo je s temperaturom na putu, 38.5. Povratila je u autu, rekla je da joj je mučno. Znači, povraćanje, a onda subota i nedjelja proljev", rekla je.

I nisu bili jedini. Na kraju je prijavljeno oko 100 oboljelih, kažu epidemiolozi.
Većinom djeca predškolske dobi. U uzorcima hrane, s površina i pribora nije nađena salmonela. Inspekcija je utvrdila da je mikrobiološka čistoća objekta zadovoljavajuća.

"Na kraju se utvrdilo kliconoštvo među djelatnicima hotela, to je bila 21 osoba koja je bila kliconoša i sukladno tome i prema zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti su te osobe maknute s posla do obeskličenja", Andrea Petaros Šuran, voditeljica odjela za epidemiologiju.

Sada dio zaraženih gostiju traži naknadu štete. Odvjetnik koji zastupa 10-ak obitelji kaže da je dio njih još uvijek pozitivan na salmonelu. Osiguranje je nekima isplatilo dio novca, a za drugi dio ih je uputio na - hotel.

"Kada smo se obratili hotelu za isplatu ostatka tog iznosa jednostavno su rekli da ne priznaju odgovornost, da ne postoji njihova odgovornost, iako je osiguravatelj sam već priznao njihovu odgovornost", poručio je Matej Penić, odvjetnik.

Pa planiraju poduzeti pravne korake. "Po mirnom postupku sumnjam da ćemo to riješiti. Vrlo vjerojatno ćemo morati pokrenuti određene sudske postupke, postupke naknade štete, dakle tužbu", nadodao je Penić.

U hotelu izražavaju žaljenje zbog svega, kažu redovito provode sve mjere zaštite zdravlja. A što se tiče naknade štete: "Sukladno uobičajenoj proceduri zahtjeve preuzima i obrađuje osiguravajuće društvo s kojim surađujemo. Svim našim gostima stojimo na raspolaganju kroz pomoć u procesuiranju zahtjeva kao i u komunikaciji sa osiguravateljem", odgovorili su iz hotela.

"Koga god zovete, nitko vam se ne javlja. Samo kažu na mail. I tako je bilo dva mjeseca, dok nismo jučer dobili svi mailove da oni peru ruke, znači oni neće isplatiti taj iznos. Oni smatraju da je došla zaraza od gosta", rekla je Tetan Radaković.

Što je nulti uzročnik, nije bilo moguće zaključiti, kažu nam u državnom inspektoratu. Isto kažu i epidemiolozi.

"U ovom slučaju je bio odmak od trenutka kada su ljudi počeli pobolijevati do trenutka kad smo mi saznali da se radi o epidemiji, na taj način nismo uspjeli uzorcima ništa detektirati. U ovom slučaju ne možemo točno reći tko je bio točan uzrok zaraze", rekla je  Petaros Šuran.

Ipak, čini se da će ova priča epilog dobiti - na sudu.

Pročitajte i ovo nije bio vezan Strašna prometna nesreća: Vozač sletio u jarak i zabio se u betonski zid, nije mu bilo spasa

Pročitajte i ovo OGLASILA SE POLICIJA Druga eksplozija u Zagrebu u tjedan dana, građane probudila detonacija: "Nisu se vidjeli niti auti, sve je bilo u dimu..."