Meterolog Dnevnika Nove TV

Hrvatska ulazi u novi toplinski val, potreban je oprez: "Ovo ne treba shvatiti kao širenje panike"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Što nas očekuje u novom toplinskom valu tijekom idućeg tjedna, kao i za produženi vikend, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Ulazimo u još jedan izraženi toplinski val. Svaki će sljedeći dan biti topliji od prethodnog. Gost Dnevnika Nove TV je meteorolog Nikola Vikić-Topić koji je objasnio što možemo očekivati.

Toplinski val pred nama trajat će najmanje šest do osam dana, u Dalmaciji vrlo vjerojatno i dulje od toga. "Po snazi, ovaj će toplinski val biti sličan onome kojeg smo imali prije mjesec dana - početkom srpnja. Međutim, ovaj će vrlo vjerojatno biti značajno kraći", rekao je Vikić-Topić.

Temperature koje se mogu očekivati sljedeći tjedan su između 33 i 37 stupnjeva. Lokalno će temperature ići i do 38 ili 39 stupnjeva. 

Pročitajte i ovo Borba s buktinjom Novi požari u Dalmaciji: Vatrogasci na terenu, kanaderi u akciji

"Najtoplije će biti u unutrašnjosti Dalmacije - osobito početkom idućeg tjedna i u unutrašnjosti Istre", rekao je meteorolog.

Na obali toplinski val počinje već u subotu, za dvije regije već je upaljen i narančasti meteoalarm. Na kopnu će u subotu biti poprilično vruće, međutim upozorenja se za kopno pale tek od nedjelje.

"Otkako postoji način upozoravanja građana putem meteoalarma, znatno je manje nesreća i ozljeda. Ljudi se pripreme, budu informirani na vrijeme. Dakako, to ne treba shvatiti kao širenje panike", objasnio je Vikić-Topić. 

Pročitajte i ovo Kaznena prijava Lokacijsku dozvolu za gradnju hidroelektrane na Uni izdao je bivši HDZ-ov načelnik Gračaca

"Idućih nekoliko dana očekuje nas suho vrijeme bez oborina. Prva naznaka pljuskova vidljiva je u utorak navečer na sjeveru Hrvatske", rekao je meteorolog.

Osvrnuo se i na vremensku prognozu idućeg vikenda koji je ponovno produženi.

"Za sada ne možemo još uvijek sasvim sigurno reći. Vrlo vjerojatno će na kopnu produženi vikend biti nešto nestabilniji - veća je vjerojatnost za pljuskove. S druge strane za Dalmaciju se ta nestabilnija prognoza za sad ne vidi. U tom dijelu Hrvatske toplinski val potrajat će nešto duže od osam dana", objasnio je Vikić-Topić.

Pročitajte i ovo U pomoć stigle brodice Drama na moru: Traga se za Britancem koji je ujutro pao s kruzera

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.