Golem IT kvar

Anušić komentirao tehničke kvarove: "Možemo ovo staviti u kontekst kibernetičkih napada i hakiranja, ovo je hibridni rat"

Golemi IT kvar Foto: Afp
Brojne kompanije i institucije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke, prijavljuju tehnički kvar zbog kojeg im ne rade računala.

 

  • brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, a i u Hrvatskoj izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće

  • državna informacijska infrastruktura nije zahvaćena poteškoćama, tvrdi Ministarstvo

  • "Ovakav problem nismo vidjeli od cyber napada WannaCry u svibnju 2017. godine", kaže IT stručnjak

 

17:20 Iz zračne luke Zagreb javljaju kako većina letova kasni zbog letova koji su kasnili ujutro, no nema većih gužvi ni odgođenih letova.

17:15 Ministar obrane Ivan Anušić komentirao je globalni informatički kolaps zbog kojeg su nastali tehnički problemi u zračnim lukama, bankama, medijima i drugim poslovnim objektima. Napomenuo je kako MORH nije jedan od pogođenih.

"Mi koristimo druge sustave i tu nemamo nikakvih problema. Kao što sam rekao, i MORH i oružane snage koriste druge sustave koji su pod specifičnim zaštitama. Oni u ovom trenutku nisu ugroženi kvarovima kojima su ugroženi mediji, zračne luke i sustavi kontrole svega onoga što stvara ogromne probleme u svijetu. Možemo staviti u kontekst kvara i kontekst eventualnih kibernetičkih napada, hakiranja i onoga što u zadnje vrijeme govorimo to je hibridni rat“, rekao je Anušić.

15:52 Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB). Od većih hrvatskih banaka, određene tehničke poteškoće detektirale su Erste banka i Addiko banka. Ostale veće banke se nisu suočile s globalnim problemom, dok Zagrebačka banka (Zaba) nije odgovorila na Hinin upit.

Hrvatska poštanska banka (HPB), nakon provjere svih svojih aplikacija i servisa, potvrđuje kako nije zahvaćena ovim globalnim problemom. HPB pomno prati situaciju te će obavijestiti javnost u slučaju promjena, odgovorili su Hini iz najveće hrvatske banke u državnom vlasništvu.

Iz OTP banke su također izvijestili da se nisu suočili s problemom i da im svi sustavi funkcioniraju, a ni PBZ nema nikakvih problema u radu. RBA digitalno poslovanje odvija se normalno, sve usluge su dostupne klijentima te svi digitalni kanali funkcioniraju uobičajeno, odgovor je Raiffeisen banke.

13:26 Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Croatia Airlines izvijestile su da su otklonile probleme uzrokovane informatičkim incidentom te da posluju normalno: "U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) svi operativni sustavi sve su vrijeme bili u funkciji i neometano smo pružali sve vrste usluga u zračnoj plovidbi, a u međuvremenu su otklonjene i poteškoće u funkcioniranju administrativnih računalnih sustava koje su jutros bile uzrokovane globalnim problemom s antivirusnim softverom".

13:20 Državna informacijska infrastruktura nije zahvaćena poteškoćama uslijed globalnog tehničkog kvara, a pad CEZIH-a nema veze s golemim IT kvarom diljem svijeta. Priopćilo je Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

12:49 Joe Tidy, stručnjak za kibernetiku, rekao je: "Ovakav problem nismo vidjeli od cyber napada WannaCry u svibnju 2017. godine". Naglasio je kako je to onda bio zlonamjerni kibernetički napad, koji je zahvatio staru verziju Windowsa I automatski i nekontrolirano proširio na bilo koje računalo koje je imalo stari i nezaštićeni Windows softver. Utjecao je na oko 300.000 računala u 150 zemalja. Današnji prekid rada uzrokovan je greškom pronađenom u ažuriranju softvera za kibernetičku sigurnost Crowdstrike", piše BBC. 

12:46  Stručnjak za IT sigurnost Alen Delić komentirao je velike IT probleme s kojima su se suočile tvrtke diljem svijeta te otkrio kako je samo jedna greška u ažuriranju izazvala velike probleme diljem svijeta.

12:40 "Slijedom globalnih tehničkih problema, Krizni tim Ministarstva zdravstva kontaktirao je sve bolničke zdravstvene ustanove, koje u ovom trenutku potvrđuju da Bolnički informatički sustav (BIS) nesmetano radi te je osigurana adekvatna skrb svim bolesnicima. Na razini HZZO-a izviješteni smo o prekidu rada CEZIH-a te je u međuvremenu tehnički problem uklonjen", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.  

12:30 Priopćenjem za javnost oglasio se George Kurtz, šef uprave Crowdstrikea, kompanije koja je glavni krivac za golemi IT kvar, piše BBC.

"Crowdstrike aktivno radi sa svojim klijentima koji su pogođeni defektom otkrivenom u jednom updateu za strojeve koji rade na operativnom sustavu Windows. Ovo nije utjecalo na računala Mac i Linux. Ovo nije sigurnosni incident ili kibernetički napad", rekao je Kurtz. Naglasio je da je problem identificiran i izoliran.

"Korisnike upućujemo na portal za podršku za najnovija ažuriranja i nastavit ćemo pružati potpuna i stalna ažuriranja na s svojoj web-stranici. Preporučujemo organizacijama da osiguraju komunikaciju s predstavnicima Crowdstrikea preko službenih kanala. Naš je tim u potpunosti mobiliziran kako bi osigurao sigurnost i stabilnost Crowdstrikeovih klijenata", rekao je.

12:10 "Svjesni smo problema koji utječe na Windows uređaje zbog ažuriranja softverske platforme treće strane. Očekujemo skoro rješenje", rekao je glasnogovornik Microsofta.

11:55 Sve veći broj vlada i institucija tvrdi kako iza velikog tehničkog kvara koji je pogodio tvrtke i sustave diljem svijeta ne stoji hakerski napad, a krivca pronalaze u softwareu tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike.

11:50 Rješenje velikog IT problema neće biti jednostavno. Stručnjak za IT sigurnost Marko Rakar rekao je da je riječ je o problemu čije bi rješenje moglo biti prilično komplicirano.

11:42 Navodno je CEZIH proradio.

11:20 Oglasili su se iz Zračne luke Zagreb o velikom tehničkom problemu koji je pogodio brojne aviokompanije

10:40 Trenutačno ima problema u radu Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske. "Intenzivno radimo na otklanjanju problema", objavljeno je u petak ujutro na stranicama CEZIH-a.

10:35 Program Nove TV nesmetano se emitira. Međutim, kao i mnoge svjetske kompanije, zbog globalnog IT prekida koji je u tijeku i Nova TV ima određene tehničke poteškoće te radi intenzivno na tome kako bi se riješile.

Pročitajte i ovo Moguća kašnjenja Oglasili su se iz Zračne luke Zagreb o velikom tehničkom problemu koji je pogodio brojne aviokompanije

10:30 Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

"Kontrola zračne plovidbe ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni je program u kvaru. Nije kibernetički napad u pitanju, vidjet ćemo kad će se to riješiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole zračne plovidbe", rekao je ministar Butković.

10:03 Softverska tvrtka za kibernetičku sigurnost Crowdstrike objavila je da je identificirala problem koji stoji iza današnjeg globalnog prekida rada sustava Windows.

Kako navode, problem je nastao nakon ažuriranja sigurnosnog softvera koji koriste velike kompanije. Promjene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver poslana je sugestija o mogućem rješenju.

Pročitajte i ovo pad sustava Totalni kaos: Aviokompanije diljem svijeta prizemljile zrakoplove, letovi se otkazuju

10:02 Zbog istog problema u Velikoj Britaniji ne emitira se popularni TV kanal Sky News. Izvršni direktor kompanije poručio je kako zbog tehničkog problema Sky News jutros ne može emitirati program uživo.

10:02 Tijekom noći kompanija CrowdStrike poslala je neispravno ažuriranje softvera, što je prouzrokovalo kaos diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Tijekom jutra pao CEZIH! Proradio bolnički sustav, ali HZZO najavio novi prekid u radu

10:01 Brojne institucije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke, prijavljuju tehnički kvar koji je izazvao pravi kaos u Australiji, ali i u nekim zračnim lukama u SAD-u. Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena, nekolicina zrakoplovnih kompanija u SAD-u također je izvijestila da su morali prizemljiti zrakoplove zbog IT problema.

Povezane teme