Glavaš ustavnom tužbom traži puštanje iz pritvora

Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Branimir Glavaš podnio je ustavnu tužbu kojom traži da mu se ukine pritvor koji mu je određen u tzv. slučaju selotejp.

U tužbi, objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici, Glavaš preko svojih branitelja predlažu ukidanje prvostupanjskog i drugostupanjskog rješenja o pritvor u tzv. slučaju selotejp u kojemu je uz još šest osoba optužen za ubojstva civila na obali Drave u Osijeku 1991.

Glavaš smatra da kao saborski zastupnik nakon podizanja optužnice nije smio biti pritvoren bez nove odluke Hrvatskoga sabora, budući da je prethodna odluka Sabora o ukidanju njegova imuniteta konzumirana u istražnoj fazi postupka te nije univerzalna.

Smatra kako su spomenutim rješenjima povrijeđene odredbe temeljnoga prava na slobodu.

"Oduzimanje slobode zbog posebno teških okolnosti djela, a prije nego što je pravomoćnom presudom utvrđena krivnja i kaznena odgovornost počinitelja, znači i pretpostavljanje krivnje", a što je, kako smatra, nedopušteno jer se time postupno negira pretpostavka nedužnosti.

Glavaš nadalje tvrdi da je rješenjem o određivanju pritvora
povrijeđeno njegovo pravo na jednakost pred sudom. 

To obrazlaže tvrdnjom da se pred hrvatskim sudovima vodi postupak protiv 16 okrivljenika za ratni zločin protiv civila, s puno težim oblicima i okolnostima toga kaznenoga djela, ali se oni, za razliku od njega, brane sa slobode, iako su dostupni tijelima kaznenoga progona.

Stoga od Ustavnog suda traži da usvoji njegovu tužbu i ukine odluke osječkog Županijskog suda od 30. travnja i Vrhovnog suda od 11. svibnja te da ga se trenutačno pusti na slobodu.

Osim u tzv. slučaju selotejp Glavaša tužiteljstvo tereti i kao
nalogodavca zlostavljanja i likvidacija civila u Osijeku 1991. u tzv. slučaju garaža.

Povezane teme