U Hrvatskoj sve više siromašnih

Slika nije dostupna
Prema istraživanju Organizacije Ujedinjenih naroda za razvojne programe, trećina kućanstava u Hrvatskoj ima poteškoća u zadovoljavanju svojih potreba, a desetini kućanstava u protekloj je godini nedostajalo novca za hranu.

Uz to, 15 posto kućanstava ne može sebi priuštiti obrok s mesom ili ribom svaki drugi dan, a svako je peto kućanstvo bilo u dugovima, odnosno u nemogućnosti platiti na vrijeme smještaj ili režije. 

Četvrtina hrvatskih kućanstava primila je neki oblik socijalne pomoći u proteklih godinu dana. Prihodi kućanstava iz čak 13 županija nalaze se ispod prosjeka Republike Hrvatske, a tek su u dvije županije - Gradu Zagrebu i Istarskoj - značajno iznad prosjeka, rezultati su istraživanja objavljenog u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava danas. 

Istraživanje je pokazalo da je svaki peti građanin Hrvatske nezadovoljan svojim životnim standardom. Dodatna opasnost je i socijalna isključenost. Svaki deseti građanin Hrvatske je nezaposlen, ekonomski ili socijalno prikraćen. 

Dodatnih jedan posto nalazi se u povećanom riziku od socijalne isključenosti, a u tu grupu češće spadaju žene, osobe nižeg stupnja obrazovanja te oni koji žive u ruralnim sredinama. 

Prvo nacionalno istraživanje siromaštva, prema podacima Svjetske banke, provedeno 1998., dalo je podatak da Hrvatska ima stopu siromaštva od oko deset posto, da bi i sva kasnija istraživanja provedena do sada potvrdila taj podatak.

Istraživanje pak Državnog zavoda za statistiku o pokazateljima siromaštva u razdoblju od 2003. do 2005. pokazalo je da stopa rizika od siromaštva u trogodišnjem razdoblju raste, pa je tako ona u 2003. iznosila 16,9 posto, a u prošloj godini 17,5 posto.