Ekipa Provjerenog nasumce je odabrala nekoliko obalnih turističkih mjesta, u slastičarnama su kupili kolače, a nakon toga ih odnijeli na testiranje u Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Ovom malom istraživanju na samom početku sezone cilj je provjeriti zadovoljavaju li kolači zdravstvenu ispravnost, nikako plašiti građane.
Visoke temperature pogoduju razvoju mnogih mikro organizama, a kolači i sladoledi su namirnice koje su bogate upravo najrizičnijim sastojcima, jajima, mlijekom, šećerima i mliječnim proizvodi rekao je dr. Milan Mazalin. A kako dolazi do samog trovanja? Mogu biti banalni razlozi od neurednih do ne stručnih prodavača.
Vrlo je važno na primjer prati voće koje se dodaje na kolače, bilo u same kolače, bilo kao dekoracija na kolače objasnila je Kristina Blagojević iz Uprave za sanitarnu inspekciju. Mogu biti i prljavi tanjuri, set za serviranje kolača ili je jednostavno hladnjak u kojem se oni drže neuredan i pun bakterija Posljednji veći broj zaraženih ljudi od salmonele dogodio se prije dvije godine. U Splitu pedeset je ljudi zbog kremastih kolača završilo u bolnici. Zaraženi kolači mogu sadržavati čitav niz bakterija od kojih su najpoznatije salmonela, stafilokok i escherichia coli.
Te bakterije izazivaju čitav niz simptoma, obično kreću s mučninom, bolovima u trbuhu, osjećajem slabosti, zatim najčešće dolazi do povraćanja i proljeva kaže Dr. Mazalin. Nakon nekoliko dana rezultati su bili gotovi. Kolači nisu bili opasni po zdravlje, ali su neki bili na tom putu.
Nisu bili držani na adekvatnoj temperaturi koja iznosi od 4-8 stupnjeva. Došlo je do umnožavanja ukupnog broja bakterija i entero bakterija, neće doći do nikakvog trovanja, ali bi se u takav objekt otići i provjeriti temperature hladnjaka, rekla je doktorica Ivančica Kovaček, voditeljica laboratorija za mikrobiologiju.
To se mora učiniti jer se bakterije kod neprilagođene temperature hladnjaka u vrlo kratkom vremenu brzo množe, a kolači kvare. Sanitarnoj inspekciji posao ove godine tek počinje, svakog pa tako i prošlog ljeta imali su pune ruke posla.
238 uzoraka kolača i sladoleda, od čega smo utvrdili da je 81 uzorka bilo neispravno na preporučene granice mikroorganizama. Ovisno o vrsti i količini opasnih bakterija kazne mogu biti rigorozne. Postoje novčane kazne i optužni prijedlozi protiv vlasnika. A kako ne bi bilo ružnih uspomena turista s ljetovanja na hrvatskoj obali, neka cijelo ljeto sanitarnoj inspekciji jednake rezultate donese.