Časna majka Anastazija Čizmin poziv je osjetila još kao djevojčica, a danas upravlja zajednicom od 20 sestara. 'Mora sve funkcionirati - ustajanje, lijeganje, liječenje, zdravlje, radionice, kuhanje, pranje', rekla je časna majka Anastazija.
U samostanskoj kuhinji radi se punom parom jer svaki dan u 13 sati jelo mora biti spremno. 'Imamo svoje povrće i to, onda najviše povrće jedemo. Riba i meso, to je tek toliko da malo okusa da', kazala je sestra Klara.
>> 'Radije bismo u zatvor, nego izdali ispovjednu tajnu!'
Posebniji okusi mogu se priuštiti samo za svečane prilike. Zadarske benediktinke poznate su i kao vrhunske slastičarke. 'Nisam kuharica, niti slastičarka po zanimanju, ali volim raditi to. To mi je posebno, ono, baš hobi', rekla je sestra Vekenega.
Za hobi ipak ne ostane puno vremena. Naime, uz rano ustajanje, njihov red nalaže molitvu 7 puta na dan. Sestra Benedikta uz to još i predaje u glazbenoj školi. A osim glasovirskih, drage su joj i tipke na računalu. Baš kao i surfanje internetom pa je otkrila i kako ima Facebook, ali uglavnom radi svojih nećaka koji su bili u Francuskoj.
I za stolom samostanske blagovaonice pravila se znaju, a komunikacija mora biti na najvišoj razini.' Ponekad treba reći koju strogu riječ, ali s ljubavlju, pa onda ide', kazala je časna majka Anastazija. Poštivanje i mir, kažu, njihova su misija. Ali i najvažniji smisao unutarnjeg svijeta iza samostanskih vrata.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook