Podigla se prašina

Pobjednik Nemo i Europska komisija pobijesnili na organizatore Eurosonga: "Nevjerojatno, morao sam je švercati..."

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ne sliježe se prašina oko Eurosonga. Organizatori su razljutili i Europsku komisiju jer se nije dopustilo unošenje zastave Europske unije u dvoranu. I sam pobjednik se obrušio na organizatore, ali zbog nebinarne zastave. Tvrdi da ju je morao prošvercati, no čini se da baš i nije bilo tako.

Skandali i kontroverze obilježili su Eurosong. A sad su u središtu - zastave. Europska komisija ljutita je na organizatore jer nisu dopustili unošenje zastave Europske unije u dvoranu. Pa su im uputili i službenu žalbu.

"Aposlutno nema razloga da se ne dopusti EU zastava. EBU možemo ohrabriti i reći im da je to greška, a kako će postupiti, njihova je oduka", kaže Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije.

Jedan europski političar na društvenim je mrežama objavio da mu osiguranje nije dopustilo u dvoranu unijeti EU zastavu. Organizatori za Dnevnik Nove TV kažu da se sve radi u dogovoru s televizijskom kućom koja je domaćin.

Pročitajte i ovo Problem s EU izborima EBU na meti kritičara nakon kontroverznog Eurosonga: Optužuju ih za cenzuru

"Nikada nije postojala pismena zabrana zastave Europske
unije. S obzirom na pojačane geopolitičke tenzije, pravila oko zastava na ovogodišnjem događaju su se striktnije provodila od strane osiguranja", odgovorili su.

Eksplicitna zabrana zaista nigdje nije pisala, kaže šef hrvatske delegacije. I dodaje da svake godine televizija domaćin, u ovom slučaju Švedska televizija, donosi svoju odluku.

"U kojoj su rekli da su poželjne zastave zemalja koje se natječu i može proći još zastava duginih boja, sve ostale zastave... Dakle, nije bilo takve kontrole da bi sad nekoga bacali van ili oduzimali zastave, to se sigurno nije događalo", rekao je Tomislav Štengl, šef hrvatske delegacije na Eurosongu.

Pročitajte i ovo "Dio hrvatske tradicije" Baby Lasagna vratio u modu ono što je nekad bio veliki trend: "Imao ju je svaki dom i nalazi se na listi UNESCO-a"

Pretražili smo arhivu i prošle godine zastave Europske unije bile su posvuda. I u publici. Ovome se čudi i vrsni poznavatelj ovog festivala - Kostadinov.

"Ne mogu razumijeti da ta zastava, ma ne na Eurosongu, nego da nigdje u Europi ne može biti ne dobrodošla. Ona je uvijek dobrodošla, to je sasvim nešto normalno i ovo je teško objasniti osim ovako globalno-političkom floskulom kako je EBU to i rekao", kaže Aleksandar Kostadinov, bivši šef delegacije i komentator Eurosonga.

A pobjednik Eurosonga svugdje se pojavljivao s nebinarnom zastavom. Zbog nje se i on obrušio na organizatore.

"Nevjerojatno. Morao sam prošvercati svoju zastavu zato što je Eurovizija rekla ne. Svejedno sam to učinio i nadam se da su i drugi ljudi napravili isto", kazao je pobjednik Eurosonga Nemo.

"To mi je teško vjerovati da je on imao zabranu i to morao švercati. Ako pogledate svaki treći kadar publike unutra, vidjet ćete da je toliko bilo tih zastava i toliko na drugi način istaknutih predstavnika i tih grupacija, stvarno ne vjerujem", ističe Kostadinov.

Pročitajte i ovo Veliko postignuće Komunikacijski stručnjak o uspjehu Baby Lasagne: "To je europski fenomen, Hrvatska zbog njega konačno ima priliku..."

Čini se kako je pobjednik iskoristio trenutak da skrene pozornost na ono što mu je bitno jer sami organizatori nam kažu da nisu imali problem s nebinarnom zastavom.

"Vi kad dolazite u dvoranu, prolazite strogu kontrolu, ali to je aerodromska kontrola. Nitko ne vadi detalj po detalj nego sve ide kroz skenere i rendgene. Ova priča da je on prošvercao zastavu. Gledajte, vi nosite svoje zastave, možete unutra staviti koju god. Teško da će vas sad netko napasti pa sad oduzimat tamo zastave", poručuje Štengl.

Pravila oko zastava za sljedeći Eurosong će razmotriti u suradnji sa švicarskom televizijom. Bar su tako rekli na upit Dnevnika Nove TV. A čini se da će se morati i bolje potruditi oko organizacije. Jer ove godine show na pozornici je bio na razini, ali sve oko toga je bilo poprilično kaotično, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.