Nema odmora na ličkim poljima. Zemlja se priprema za sadnju. Iako je načelnik općine, Zlatko Fumić svaki slobodan trenutak provodi u traktoru.
''Polja su dobro krenula, trave su odlične, treba nam kiše radi vlage i sve će uspjeti'', kaže Zlatko.
Na polju je i cijela obitelj Fajdić. Sadi se domaći lički krumpir za kućne potrebe. ''Treba se spremati za zimu. Sadimo za svoje potrebe, pomalo, obiteljski'', rekao je Tihomir Fajdić. A kako bi se i izvan Like na stolovima našao poznati proizvod, poslu su prionuli i veliki proizvođači.
Od godine su velika očekivanja. Cilj je nadmašiti prošlu sezonu, kada je, pod oznakom "lički krumpir", proizvedeno 600-tinjak tona, što konzumnog, što sjemenskog krumpira. Ličani su svoje "blago" i zaštitili. Prije četiri godine dobili su europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla.
''Ta zaštita omogućuje nam da se vraćamo na tržište, a s druge strane onemogućuje druge koji su koristili ime lički krumpir, prodajući krumpir koji to nije'', pojašnjava Nikola Vidaković, proizvođač krumpira.
Ipak, kvaliteta se prepoznaje. U restoranima diljem Like najtraženiji je prilog upravo krumpir. ''Žuti je krumpir dobar zato što ima više suhe tvari, pa je dobar za pečenje i pomfrit, dok je crveni bolji za kuhanje'', istaknuo je Marko Sokolić, vlasnik restorana.
Uz dobru hranu lako se i zapjeva. A prvi ovogodišnji krumpir na stolovima će se naći već krajem ljeta.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.