Objavljeni detalji

EPPO pokrenuo istragu zbog subvencijske prijevare: Poduzetnica dobila 1,5 milijuna eura, priložila lažne dokumente

Ilustracija Foto: Nikola Vilic/Cropix
Nakon jučerašnjeg uhićenja i ispitivanja osumnjičenika, Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu odlučio je otvoriti istragu protiv četiriju osoba i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i pranja novca. EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora.

EPPO je pokrenuo istragu protiv četiriju osoba zbog subvencijske prijevare i pranja novca. 

Između veljače 2015. i listopada 2023., prvoosumnjičena osoba, koja je osnivačica društva obuhvaćenog istragom i stvarna poslovna direktorica drugoga društva, dogovorila je s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivredu u sklopu natječaja "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" vrijednog 2,5 milijuna eura. 

Natječaj je bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 % te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 %.

Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba u ime svojega društva podnijela prijavu na navedeni natječaj u kojoj je neistinito navela da njezino društvo ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti.

Pročitajte i ovo Policija sve istražuje Drama u splitskoj bolnici! Svađa za vrijeme operacije, ginekolog kolegi zaprijetio skalpelom

Riječ je o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je prvoosumnjičena osoba zatražila bespovratna sredstva Europske unije za poljoprivredu koja je nužna obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, zatim nepostojanje sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora.

Poduzetnica priložila lažne dokumente 

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, sumnja se da je prvoosumnjičena osoba, uz pomoć ostalih osumnjičenika, svojoj prijavi priložila lažne dokumente.

Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila plaćanje ukupnoga iznosa od 1,5 milijuna eura osumnjičenome trgovačkom društvu.

Pročitajte i ovo upaljen alarm Upozorenje za tsunami u Japanu: Niz potresa u Tihom oceanu, najjači bio 6,1 po Richteru

Nakon toga, povremeno je dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svojega trgovačkog društva u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog tijeka novca, usmjerila je dio tog novca na druga povezana trgovačka društva te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljenice dizala u gotovini.

Na taj je način  za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu dobivene potpore, a to je 1,5 milijuna eura. Za navedeni iznos je oštetila Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske. 

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero osumnjičenika.

Podsjetimo, uhićeni su, kako tvrdi europski tužitelj, uzeli novac iz europskih fondova za sadnju badema, ali nikada ništa nije posađeno. 

 

Povezane teme