Miris jela koja su danas gotovo zaboravljena, a Slavoncima su bila svakodnevno na stolu, širio se Crkvarima.
"Temeljac za zapečeni grah. Prženi luk, rajčica i paprika, sve domaće u glinenoj posudi, sat vremena priprema luka i povrća i onda ide grah. I to će kroz pola sata biti zapečeni grah!" pojašnjava Marin Pejčević iz MO-a Crkvari.
Dvadesetak udruga izložilo je slana i slatka starinska jela svog kraja.
"Dva starinska jela koja su naši roditelji, naše bake pripremali. A to su knedle sa šljivama i još ćemo napraviti jetricu... Ili, kako su tu to naši stari rekli, džigericu s bijelim lukom, onako ispeći", kaže Elza Blagaja iz Orahovačke udruge umirovljenika.
Zrinko Jović na pitanje kakav je omlet kaže: "Odličan. Luk mlad, slaninica još bolja." Pa još kad zna da je sve domaće, kaže da je izvrsno.
Nema tradicijskog ručka bez domaćeg kolača.
"Šape, salenjaci, ove neke s orasima starinske s prhkim tijestom", nabraja Marica Sertić, predsjednica pjevačke skupine Drumarice iz Broskog Stupnika.
"Tačke s pekmezom, to je staro jelo", kaže Marija Rončević iz Udruge rukotvorina Zdenci.
"Mi smo napravili crnu pitu, to je recept od moje stare bake", kaže Marijana Balatinac iz Mađarske.
Ne zna se što je ukusnije, ali teško da će se nove generacije ovime sladiti. Gdje je zapelo, pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.
This browser does not support the video element.