Institut Plavi svijet

FOTO Dupin koji se neobično ponaša uočen kod Krka: "Plivači, budite na oprezu, interakcija može biti opasna!"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dupini su strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje u što se ubraja i pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja i proganjanja.

Institut Plavi svijet upozorio je plivače na kratkokljunog dupina koji je uočen kod Krka i neobično se ponaša te podsjećaju da intenzivna interakcija s ljudima predstavlja opasnost za životinju, ali i čovjeka.

"Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji pokazuje neobično ponašanje - zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu. Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje. Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) dupin, odvojena je od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga", objavio je Institit Plavi svijet na svojoj Facebook stranici.

Upozorili su da dupini mogu čovjeku prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti (zoonoze) – kao što su tuberkuloza i leptospiroza: "Jednako tako, ljudi tijekom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja. Stoga bi trebalo svakako izbjegavati plivanje s njima, a posebno dodirivanje."

Pročitajte i ovo Novi trendovi Dobre vijesti za Hrvatsku, Njemačka za njih više nije obećana zemlja: "Jeftinije i lakše je naći ljubavnika nego dobrog majstora"

Pročitajte i ovo Prvi brak Skandal prije izbora: Suprug Kamale Harris priznao prevaru

Dupini su, podsjećaju iz Plavog svijeta, strogo zaštićene životinje te je zabranjeno njihovo uznemiravanje u što se ubraja i pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja i proganjanja. Stoga pozivaju:

  • ne pokušavajte stupiti u izravan kontakt s dupinima
  • ne pokušavajte dupinima nuditi hranu
  • promatrajte dupine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje
  • ne proganjate dupine (ne približavajte se plovilom ili plivajući