Ogorčeni prodavači na tržnici u Dubrovniku, gdje su kontrole česte pa imaju vidljivo istaknute cijene, kažu da im korčulanski slučaj nanosi štetu jer im gosti zbog toga ne vjeruju.
'Odmah bi ga trebalo kazniti i to strogo, to nikako nije u redu. Za nas koji prodajemo je katastrofa to što se događa', kaže Tonći Balić, prodavač na dubrovačkoj tržnici.
Javna je tajna da su neki dubrovački restorani godinama radili s duplim cjenicima. Na temelju jednog prime narudžbu, a na temelju drugog, u pravilu puno skupljeg, naplaćuju.
Ugostitelji kažu da je za sve kriv zakon koji se, da stvar bude gora, uopće ne provodi.
'Prije ste trebali potvrditi cijene u Općini i tek nakon dva tri dana ih registrirati. Danas vi možete staviti da je biftek sto ili dvjesto eura. Znači samo možete mijenjati cijene. I to će se događati još', isprićao je ugostitelj Ivo Rudenjak.
Ista je priča i s iznajmljivačima soba, apartmana i brodica za izlet. Sve se dogovara neposrednom pogodbom.
Pokušaj prijevare na Korčuli nažalost nije izoliran slučaj. Jučer je u jednoj dubrovačkoj pizzeriji strani turist pizzu platio sto kuna.
'To je nedopustivo. Ja bih zatvarao lokale zbog toga. To nosi štetu ne samo Dubrovniku nego i državi', rekao je Rudenjak.
Iako se često znamo hvaliti kako je čovjek 'Ključ uspjeha u turizmu' svi ovi slučajevi demantiraju taj slogan, jer kad se prevareni turist vrati iz Hrvatske s ovakvim pričama, sve milijunske kampanje i spotovi o hrvatskom turizmu padaju a vodu, a prigovori o neljubaznosti i skupoći postaju jedina istina.