Teška nesreća

Državni tajnik o tragediji na Lošinju: "Ovakav je događaj nezapamćen. Naš sustav siguran je za sve putnike"

Čekaju se rezultati istrage teške nesreće na Lošinju, a državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver održao je konferenciju za medije.

U tijeku je istraga teške nesreće na rivi u Malom Lošinju, koja se dogodila u nedjelju kada je na pomorce pala teška rampa Jadrolinijina broda Lastovo. Poginula su tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen i helikopterom prevezen u riječku bolnicu.

O tragediji se oglasio predsjednik Republike Zoran Milanović, a o tijeku istražnih radnji koje se provode povodom tragične nesreće izjavu medijima dao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

"Dobra je vijest da je zdravstveno stanje ozlijeđenog člana posade stabilno. Uprava Jadrolinije u kontaktu je s obiteljima i ponuđena je sva moguća financijska pomoć", rekao je.

"Ovakav je događaj nezapamćen i svima nam je u interesu da se ovakvi događaji u budućnosti spriječe. S obzirom na toliki broj linija koje prometuju, naš sustav siguran je za sve putnike", ustvrdio je Bilaver.

Najavio je da će rezultati istrage biti poznati uskoro.

"Nama je stalo da se, nakon što se utvrdi uzrok, ovakvo nešto nikada ne ponovi", napomenuo je te komentirao informaciju o starosti broda čija je rampa ubila tri osobe.

"Svi bismo htjeli da su svi brodovi potpuno novi. Međutim, Jadrolinija ima 57 brodova i nije moguće niti je financijski realno da svi budu u potpunosti novi", rekao je.

"Ne bih htio nagađati o uzroku nesreće – je li to starost broda ili nešto drugo. Cijelo smo vrijeme u kontaktu s Jadrolinijom i apeliramo da sigurnost bude na najvišem mogućem nivou", dodao je.

Što se tiče odgovornosti uprave Jadrolinije, Bilaver je istaknuo da za utvrđivanje krivnje treba pričekati kraj istrage. Objasnio je da su svi članovi posade bili iskusni i znali su kako upravljati brodom.

"Lučka kapetanija redovno obavlja preglede, pa tako i za ovaj broj. Bit će naznačeno kada je objavljen pregled Lastova. Putnici se mogu pouzdati u Jadroliniju i u sve radnike Jadrolinije. Na nama je sada da vidimo kako možemo unaprijediti sustav da se ništa slično u budućnosti ne bi dogodilo", zaključio je.

Oglasilo se Ministarstvo

Ministarstvo je objavilo da se nastavlja istraga o nesreći na Jadrolinijinu trajektu Lastovo.

"Sukladno Pomorskom zakoniku u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja, u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak, radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode, istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije", stoji u priopćenju.

Usporedno s ovom istragom, dodaju, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka, koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje, unaprjeđivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća.

"Sigurnosna istraga provodi se neovisno o svim istragama koje o pomorskoj nesreći provode druga državna tijela. O rezultatima istraga javnost će biti pravovremeno obaviještena", poručili su iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Gori iznad Solina VIDEO Nevjerojatni prizori gašenja požara: Muškarac iz gumenjaka mahnuo kanaderu, a pilot mu uzvratio

Pročitajte i ovo kritično oko Atene FOTO Vatrena apokalipsa stigla do glavnog grada: Gore kuće, stotine ljudi evakuirane - "Plamen suklja 25 metara u zrak!"