Ušteda u kućnom budžetu

Domaćice poručuju: Zimnica se itekako isplati!

Slika nije dostupna
Domaćice ovih dana imaju pune ruke posla. Zauzete su pripremanjem zimnice. Sudeći po gužvama na tržnicama smočnice će ove zime biti pune domaćeg ajvara, pekmeza, kuhane rajčice, kisele paprike.

Obitelj Bočkai iz Vardarca ima veliki vrt pun povrća. 'Imamo koliko nama treba. Čak i za prijatelje, možemo dat i poklonit', tvrdi Ištvan Bočkai. Što se ne pojede svježe, završit će u zimnici.

Za duge zimske dane Ištvanova supruga sprema miješanu salatu. 'Pravim domaću zimnicu zato što volim svoje. Prvo, znam što jedem i zato što imamo svoju baštu i iz naše bašte sve naše stavljam', kaže Elizabeta Bočkai.

Dok Elizabeta koristi svoje povrće, domaćice u gradu ga kupuju. Na osječkoj tržnici paprika je najtraženija roba. Zbog suše povrće je nešto skuplje. No, ipak se dobro prodaje.

>> Klimatske promjene udvostručuju cijene hrane

Osječanka Antonija kupila je punu kutiju paprika za lovačku salatu. 'Lovačka salata je fina. Poput ajvara. Malo duže posla ima. Sjeckanja, na sitno, ali bude super', tvrdi Antonija.

'Mislim da se isplati raditi domaću zimnicu. Kad usporedite staklenku u trgovini i domaću koju vi napravite, ja mislim da je upola jeftinije, sigurno', zaključila je Osječanika Marica.

Domaća je zimnica višestruko isplativa čak i kad kupujete povrće. Primjerice, kilogram domaćeg ajvara izaći će vas 6 i pol kuna. U trgovini ćete kilogram ajvara platiti 25 kuna.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook