Rovinjski hotel u izgradnji osmislili su hrvatski arhitekti, grade ga domaći građevinari ali još nije sigurno hoće li u njemu biti i domaći namještaj i ostala oprema.
"Zahtjevi su visoki. U svakom slučaju hrvatski dobavljači ukolio budu mogli odgovoriti na te zahtjeve će sigurno biti prvi na redu", govori Goran Fabris, Maistra.
Poznati hotelijer Andabak gradit će nove hotele u bizovačkim i stubičkim toplicama i kaže da će gotovo sve, od namještaja do kuhinje biti domaće.
"Više nemamo hrvatsku keramiku, pa će u tom dijelu sigurno biti uvoz", govori Jako Andabak, predsjednik Nadzornog odbora koncerna Sunce.
Kulen iz Slatine tek traži put do stolova na Jadranu.
"Nikakav problem ne bi trebao biti s naše strane da možemo opskrbiti i puno više nego što sada plasiramo na tržište Republike Hrvatske", govori Goran Kovač, predsjednik uprave Mesoprerade.
U Hotelskom lancu iz Malog Lošinja više od 80 posto hrane je domaće. Kupuju od 60-ak OPG-ova iz cijele Hrvatske. Problem je opskrba.
"OPG nije udružen u nekakvu zadrugu pa da bi bi mogli na jednom mjestu pokupiti tu robu navečer od nekoliko proizvođača i dovesti ju na Lošinj", govori Goran Filipović, Hoteli Jadranka.
Posteljinu i stolnjake iz zagorja kupuju luksuzni hoteli po svijetu jer su kvalitetniji od jeftinog tekstila iz Azije, no tek trećinu prodaju na Jadran. Iz gospodarske komore kažu da u turizmu još nema dovoljno ni domaćeg tekstila ni namještaja.
"Hrvatski turizam će trošit hrvatskih proizvoda kad ih bude daleko više isto tako na tržištu, no njih nema dobvoljno u ovom trenutku", govori Gari Cappelli, ministar turizma.
Domaćih bi trebalo biti, smatra ministar, barem iznad 70 posto.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr