Nametanje reformi

Dodik opet prijeti referendumom

Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je zaprijetio referendumom u tom entitetu, a ovaj put povod mu je bila mogućnost da međunarodna zajednica nametne model političkih i ustavnih reformi o kojima se trenutačno pregovara.

‘Krivnju za destabiliziranje prilika u BiH i odgovornost za to snosit će onaj tko bude nametnuo rješenje, a kao odgovor imat će referendum građana RS-a’, izjavio je Dodik novinarima u Derventi gdje je boravio tijekom dana. Dodik i predstavnici političkih stranaka zastupljenih u entitetskom parlamentu u petak su se u Beogradu sastali sa srbijanskim predsjednikom Tadićem koji je kazao kako su za Srbiju prihvatljiva samo ona rješenja za probleme u Bosni i Hercegovini oko kojih se suglase izabrani predstavnici tri naroda te da ne smije biti nametanja sa strane. Komentirajući razgovore vođene u Beogradu Dodik je kazao da se Srbiju mora konzultirati o svakom pokušaju izmjene Daytonskog sporazuma jer je ona jedna od potpisnica tog sporazuma.

Turska se uključuje u pregovore

Istaknuo je kako očekuje da će Srbija biti ‘jamac teritorijalnog integriteta RS’. Dodik je također ponovno odbacio mogućnost ukidanja ili ograničavanja donošenja odluka u Parlamentu BiH kroz tzv. entitetsko glasovanje kao i eventualnog reduciranja zakonodavne uloge Doma naroda Parlamenta BiH. O mogućim ustavnim reformama u BiH u Sarajevu je s ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom razgovarao predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić. Kako je priopćeno nakon sastanka, ministar Davutoglu rekao je da je Turska spremna iskoristiti utjecaj u regiji i svjetskoj diplomaciji kako bi se pronašlo rješenje koje će BiH učiniti funkcionalnom državom sposobnom za provedbu reformi što će je voditi u Evropsku uniju (EU) i NATO. Ljubić i šef turske diplomacije suglasili su se da, bez obzira na postignuća i ishod razgovora u Butmiru, proces treba biti nastavljen što uključuje angažman svih važnih međunarodnih čimbenika i zemalja regije. (Hina)

Povezane teme