NOVI CROBAROMETAR

HDZ i dalje vodeći, Milanović je najpozitivniji, a pogledajte gdje je Domovinski pokret

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate Crobarometra za rujan. Na vrhu ljestvice popularnosti stranaka i dalje je vodeći HDZ, ali građani ne vjeruju da država ide u dobrom smjeru.

Croabrometar donosi nove rezultate istraživanja provedenog između 1. i 20. rujna, što znači da nisu obuhvaćene ove najnovije afere i uhićenja vezani za visokopozicionirane članove HDZ-a u Slavoniji. Isto je i s poreznom reformom, posebno porezom na nekretnine.

U poretku stranaka ovaj mjesec promjene nema, ali su se unutarstranački izbori i raskol u stranci odrazili na rejting Domovinskog pokreta.

HDZ i rujan završava na vodećem mjestu uz potporu 30,3 posto ispitanika. SDP je i dalje drugi s podrškom od 20,4 posto. Budući da SDP od proteklog vikenda ima i novog predsjednika, bit će zanimljivo vidjeti hoće li to imati utjecaja na rejting stranke u mjesecima koji dolaze.

Crobarometar - 10 Foto:Dnevnik Nove TV

Slijedi Možemo! s 10,4 posto. Most ima 6,7 posto, peti je Domovinski pokret, kojem je potpora 5,4 posto, niža nego mjesec prije. U idućem razdoblju vidjet će se je li riječ o kratkoročnoj destabilizaciji ili ipak nije. Od jučer djeluje i nova stranka DOMINO - Marija Radića i ostalih bivših članova DP-a. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se oni pozicionirati.

Crobarometar - 4 Foto:Dnevnik Nove TV

Sve ostale stranke pojedinačno gledano imaju potporu manju od 2,7 posto.

Crobarometar - 13 Foto:Dnevnik Nove TV

Postotak građana koji bi izišli na izbore, ali bi do samog odlaska na biračko mjesto vagali komu dati povjerenje, jest 14,5 posto.

Optimizam građana

Optimizam je ovaj mjesec niži nego u prethodnom, sada 19 posto ispitanika smatra da stvari idu u dobrom smjeru, a gotovo 74 posto da idu u pogrešnom smjeru, što je 5 postotnih poena više nego u kolovozu.

Crobarometar - 19 Foto:Dnevnik Nove TV

Podrška radu Vlade

Podrška radu za Vladu je podjednaka, nema nekih promjena - podržava je 26 posto, a ne podržava 68 posto.

Crobarometar - 2 Foto:Dnevnik Nove TV

Podrška radu predsjednika

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je niža nego prethodnog mjeseca. Kod 33 posto za svoj rad ima plus, a kod 59 posto ispitanika minus. Ni jedno ni drugo ne daje mu 8 posto građana.

Crobarometar - 1 Foto:Dnevnik Nove TV

Ocjena rada institucija

Radu Vlade i Sabora ispitanici su dali dvije dvojke, a Zoranu Milanoviću tanku trojku.

Crobarometar - 15 Foto:Dnevnik Nove TV

Dojam o političarima

Promjena u dojmu o političarima gotovo i nema u odnosu na mjesec ranije. Zoran Milanović i dalje je političar o kojem najveći broj građana ima pozitivan dojam, odnosno njih 43 posto. Slijede Tomislav Tomašević Andrej Plenković, koji su izjednačeni s 35 posto pozitivnog dojma, Božo Petrov pozitivan je za 33 posto ispitanika, a Dalija Orešković za 31 posto.

Crobarometar - 11 Foto:Dnevnik Nove TV

U suprotnom smjeru Milorad Pupovac ostaje prvi na listi negativnog dojma, o njemu se tako izjasnilo 77 posto ispitanika, a zgusnuto je i izjednačeno u nastavku. Peđa Grbin, Gordan Jandroković i Andrej Plenković negativni su za njih 57 posto, a tu je onda i Ivan Penava, kojeg je negativnim ocijenilo 56 ispitanika.

Crobarometar - 14 Foto:Dnevnik Nove TV

Najveći problemi u zemlji

Među problemima koje građani ističu dominiraju visoke cijene, niske plaće, gospodarstvo, niske mirovine, ali uz sve to itekako zamjeraju i smeta im korupcija i kriminal.

Crobarometar - 5 Foto:Dnevnik Nove TV

Čime su građani zadovoljni, a čime nisu?

Ono s čime su dobrim dijelom zadovoljni jesu sigurnost i obrazovanje. S druge strane, za rad političara i sudova i dalje baš i nemaju komplimenata.

Crobarometar - 9 Foto:Dnevnik Nove TV

Crobarometar - 8 Foto:Dnevnik Nove TV

Crobarometar - 20 Foto:Dnevnik Nove TV

Napomena: Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos provedeno za Novu TV. Istraživanje je provedeno između 1. i 20. rujna na uzorku od 991 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3 cijela 3%, a za rejtinge stranaka +/- 3 cijela 6%.

Pročitajte i ovo Kod Ivanić-Grada FOTO Stravična prometna nesreća: Ima poginulih, na terenu i helikopter hitne pomoći

Pročitajte i ovo Na sudu Osumnjičeni za otmicu Madeleine McCann priznao? A onda je cimeru iz ćelije postavio jezivo pitanje

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.