Izgubili smo 2918 prvašića

Pogledajte što se događa u najmanjoj školi u Hrvatskoj: "Anđela je jedina učenica, zbog nje su je ove godine otvorili"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dnevnik Nove TV bio je u najvećoj, ali i najmanjoj školi u Hrvatskoj. Kada se usporede brojke od prije pet godina i danas - "izgubili" smo 2918 prvašića.

Nova školska godina za neke znači povratak u razrede prepune djece, ali za jednu djevojčicu - potpuno suprotno. U školu ide sama jer je u njoj jedina učenica.

Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je jednu od najmanjih, ali i najveću osnovnu školu. Demografski pokazatelji prvašića s godinama su sve lošiji.

Dvije osnovne škole, dvije potpuno različite slike. Jedna puna učenika, drugu vjerovali ili ne pohađa samo jedna djevojčica.

Prva je osnovna škola Vladimira Nazora u Pazinu koja je ujedno i najveća u Hrvatskoj. U nju ide 1276 učenika.

"Uz matičnu školu djelujemo na još osam lokacija, a imamo i glazbeni odjel", rekao je ravnatelj škole Ivan Štefanić.

Škola - 3 Foto:DNEVNIK.hr

Djecu u školu vozi čak 18 autobusnih linija dnevno. Profesori kažu - s djecom je jako lijepo raditi, ali i zahtjevno, pogotovo je teško slagati rasporede aktivnosti u školi s ovoliko učenika. Posljednjih nekoliko godina učiteljica Martina vidi velike promjene.

"Najviše se očituju u padu koncentracije i padu motivacije", rekla je učiteljica hrvatskog jezika Martina Šajina Ivetić.

Pita li se školarce - njima je sjajno.

"Meni je super i jako se veselim školi", rekla je učenica Marta.

"Postignuće se dobiva tako što se bodrimo svi zajedno, učenik s učenikom, učiteljica nas bodri", rekao je učenik Deni.

Škola - 1 Foto:DNEVNIK.hr

U drugoj školi baš se i ne može primijeniti ova "učenik s učenikom". Ovo je podružna škola Ždrilo u Posedarju i Anđela je jedina učenica.

Zbog nje su ove godine i otvorili školu jer prošle nije radila, ona ide u prvi razred.

"Jučer je bio prvi školski dan, upoznala se sa svojom učiteljicom i ima i ostale nastavnike koji joj dolaze. Za nju je organizirana i nastava vjeronauka, informatike, engleskog", rekla je ravnateljica škole Vanja Buškulić.

Sljedeće godine pridružit će joj se još jedna djevojčica koja je sada predškolac pa će Anđela dobiti društvo, što njezin otac jedva čeka.

"Tu je dobro, škola je dobra, ima sve uređeno. Stvarno kao da je velika škola, stvarno je sve uredno", rekao je Anđelin otac Jure, no ima i nekih zamjerki.

"Znači put do škole je katastrofa. Nema ni trotoara ni signalizacije, nema ništa", rekao je.

A nema ništa ni od dobrih demografskih brojki jer pokazatelji su poprilično loši. Ove školske godine prema prvim procjenama u Hrvatskoj je oko 35 700 prvašića.

Prije 5 godina bilo ih je 38 618. Što znači 2918 prvašića manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.

Pročitajte i ovo Nezavisna Tomaševiću poručila "nabijem vas" pa najavila kandidaturu: Tko je žena koja će ići u utrku za gradonačelnicu Zagreba?

Pročitajte i ovo porez na nekretnine Bačić najavio detalje porezne reforme pa dodao: "Ne očekujemo spektakularan rezultat..."

Povezane teme