Kalničani žive na padini planine, 300 stanovnika živi na 300 metara nadmorske visine.
Olinka Gjigaš, direktorica turističkog ureda Turističke zajednice Križevaca, rekla nam je malo više o lijepotama Kalnika koje turisti mogu doživjeti. “Gore se nalazi stari grad iz 13. stoljeća kojeg možete pogledati. Popularno je penjanje po stijenama i planinarenje, let paraglajderom, bicikliranje po šumskim ili cestovnim stazama po kojima se može i beskrajno hodati. U objektima koje ja iznajmljujem bilo je 400-tinjak noćenja prošle godine“, kaže Gjigaš.
Jesu li ljudi ključ uspjeha u turizmu?
Sirarka Katica Kešer izdvojila je kalnički sir kao posebno popularan proizvod jer je atohton i domaći.
“Ima sa bučinim košticama i crnim uljem, ima čist bijeli. Imam i kalničku prgicu, to je sir s ljutom paprikom i češnjakom i na poseban način se ističe jer ima onaj fini štih domaćeg sira“, objasnila je Kešer.
Još jednu posebnost Kalnika istaknuo je načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, a to je Kalničko vino koje je posebno jer se nalazi na južnim obroncima Kalnika. “To je jedna južna ekspozicija gdje se puno nakupljaju šećeri i dosta su jaka vina i imaju svoju posebnu svježinu. Ovdje nema neobrađene zemlje, jako su vrijedni ljudi i moraju raditi dva posla. Muškarci rade vani na građevini, a žene održavaju obiteljska gospodarstva“, kaže Kešer.
Osim kvalitetnog domaćeg sira na tanjurima se nađe i kvalitetno domaće meso. Doktorica agronomije Matea Jež uzgajivačica je bikova. Posjeduje oko 150 komada goveda, kaže da završe u tanjurima po cijeloj Hrvatskoj, ne samo Kalniku.
Šarolika turistička ponuda Kalnika i njegovi domaći proizvodi privlače turiste iz cijele Hrvatske i bude nadu u seoski turizam i punjenje baterija vraćanjem prirodi.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr