Dnevnik na selu

Kuće i zemljišta za jednu kunu: Ova bi općina od iduće godine mogla postati među najpoželjnijima u Hrvatskoj

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Dnevnik Nove TV posjetio je Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. Mladi se i ondje nažalost već broje na prste, no oni koji su ostali, ne razmišljaju o odlasku.

Na ušću Mure u Dravu živi 800 stanovnika. Prije 20-ak godina bilo ih je za trećinu više. No otišli su trbuhom za kruhom. Među njima i Željko. Nakon 45 godina u Njemačkoj vratio se u rodni kraj.

"Bilo je teško, jer nisi dobio posao, nisi imao novce za školovanje. Ja sam uvijek želio doma biti", rekao je Željko iz Legrada. 

Žele i drugi mladi, ali posla ni danas nema pa sve više njih prati Željkov put.

"Dolazim dva puta godišnje doma. Da je bilo boljih mogućnosti valjda bi se ostao", tužno zaključuje Ivica Lukčin.

Jedan od rijetkih poduzetnika bavi se poljoprivredom. Ivica zapošaljava 4 radnika. Zaposlio bi ih i više, ali ne zadovoljava uvjete za poticaje.

"Ne možemo voditi tu trku, za velike sustave smo premali, za mala gospodarstva smo preveliki i nismo uspjeli nikakva sredstva povući", objašnjava poljoprivrednik Ivica Baranašić. 

Nije ova zemlja samo plodna. Ispod nje je geotermalna voda. Turski investitori kupili su zemljišta za gradnju elektrane, no naišli su na zid. Država već 5 godina nema novi zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Otvorilo bi se 20 radnih mjesta za visoko obrazovane osobe, a s druge stare priča bi se mogla proširiti i prema staklenicima što bi donijelo najmanje 100-ak novih radnih mjesta", govori načelnik Ivan Sabolić. 

Ima i mladih koji žele ostati 

Dok čeka potez države, općina mlade nastoji zadržati poticajnom stanogradnjom. 25 tisuća kuna za obnovu kuće dobili su i mladi par, Siniša i Jelena.

"Znači nam to za daljnje ulaganje i daljnju rekonstrukciju ove kuće koju smo kupili prošle godine. Možemo više toga napraviti i boje uvjete si za život stvoriti", rekao je Siniša dok je Jelena dodala da im je prekrasno, puno je prirode oko njih, ulica je mirna. 

Na pitanje jesu li sretni, potvrdno su odgovorili da jesu i to veoma. 

Sreću bi iduće godine u Legradu mogli pronaći i drugi mladi. Općina će od veljače kuće i zemljišta nuditi - za jednu kunu.

Sličan je i slučaj Gorana Panića, koji radi u Varaždinu, a njegova supruga u Ludbregu, ali su svejedno odlučili ostati u Legradu. 

„Rođeni smo tu, odrasli smo tu. Na razmeđu smo tri razvijene županije. Pola sata do Varaždina i 15 minuta do Koprivnice nisu neki nedostatak. Život u ovoj sredini može biti jednako kvalitetan kao i u gradu.“

Obitelj Panić također je dobila poticaj za stanogradnju.

"Svaka kuća kod gradnje kuće puno znači. Zahvaljujem se općini koja je imala sluha za nas mlade koji nisu otišli negdje van, nego smo ostali ovdje. Na žalost nas sa sela se često svrstava u isti koš s ljudima iz grada, a jako nas i koči birokracija. I dobri projekti često zbog toga stanu. Tu bi se trebalo dosta toga promijeniti“, zaključuje Goran. 

Na pitanje o tome želi li da mu dijete ostane ovdje gdje je i on odabrao provesti život, odgovara da svakako da da, jer ne želi vlastito dijete vidjeti jednom godišnje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr