Sramotan slučaj

Dječaku odobren vrtić samo na pola sata dnevno: "Taman obuče šlapice, otpjeva himnu i ide ća"

Dječak, ilustracija Foto: Getty Images
Dječji vrtić Metković upisao je šestogodišnjeg dječaka s autizmom u predškolski program, no omogućen mu je samo kratki dolazak tri puta tjedno. O slučaju se oglasio pravobranitelj za osobe s invaliditetom, koji je o svemu izvijestio nadležno ministarstvo.

Dječak s autizmom nakon dvije i pol godine borbe s institucijama konačno je dobio mjesto u vrtiću. No šok je uslijedio kad je roditeljima stigla obavijest da Luka u vrtić može dolaziti samo tri dana u tjednu po 30 minuta.

Riječ je o Dječjem vrtiću Metković, a o slučaju je na Facebooku izvijestila predsjednica udruge Sjena Suzana Rešetar, koja se bori za prava djece s teškoćama.

"Da, dobro ste pročitali. Tri dana u tjednu od 13 do 13:30 h! Ne znam kome je palo na pamet takvo nešto napisati i jesu li se vodili onom 'taman obuče šlapice, otpjeva himnu i ide ća'", napisala je Rešetar.

Roditelji 6,5-godišnjeg Luke šokirani su, a o svemu se sada oglasio i pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić. O slučaju je obavijestio resorno ministarstvo te zatražio slanje inspekcije u vrtić, kojem se dva puta obratio s preporukama za postupanje, nakon žalbe djetetove majke.

"Što se tiče konkretnog slučaja, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom svoje mišljenje i preporuke vezano uz pravo prednosti upisa u vrtić uputio je u dva navrata Dječjem vrtiću Metković i osnivaču vrtića (u prvom tjednu po zaprimanju pritužbe), a nakon saznanja i zaprimanja pritužbe na trajanje programa predškole, pozivajući se na izričitu zakonsku odredbu o trajanju i satnici programa predškole i pravu djeteta zagarantiranom svim nacionalnim i međunarodnim dokumentima dječjem vrtiću je upućeno mišljenje.

O svemu je obaviješteno i nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te je zatraženo i postupanje Samostalnog sektora prosvjetne inspekcije Ministarstva (u roku pet dana od ponovnog obraćanja roditelja). O svim postupanjima Pravobranitelja za osobe s invaliditetom roditelji su upoznati (pisano, ali i usmeno obavještavani).

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom i ovom prilikom, pa i ovim putem, želi uputiti poruku ustanovama odgoja i obrazovanja, njihovim osnivačima i resornom Ministarstvu da je odgojno-obrazovna inkluzija obaveza i interes društva, a njezin izostanak predstavlja diskriminaciju djece s teškoćama u razvoju. Inkluzija podrazumijeva dodatnu podršku djetetu, a teškoće u razvoju ne smiju se niti kroz interne akte, niti u postupcima upisa izravno kvalificirati kao prepreka pristupu pojedinim oblicima odgoja i obrazovanja", stoji, između ostalog, u priopćenju pravobranitelja Jurišića.

Napominje i da je program predškole obavezan za svu djecu u godini prije polaska u školu te ima propisanu satnicu od 250 sati u kojoj je potrebno provesti kurikulum programa predškole, kao i minimalnu satnicu od 150 sati. Ne postoji mogućnost da se dijete isključi iz programa predškole, a djeci s teškoćama u razvoju sukladno njihovim potrebama nužno je osiguravanje dodatne prilagodbe. "Ovo smatramo posebno značajnim, jer se upravo radi o djeci koja se kroz program predškole trebaju pripremiti za uključivanje u nastavni proces škole, odnosno strukturirane aktivnosti", zaključuje Jurišić.