Pripreme za vodeni val

Direktor Hrvatskih voda otkrio hoće li biti izvanrednog stanja na Dunavu: "Nadogradili smo sve kritične točke"

Marina Bešić Đukarić i Željko Kovačević - 2 Foto: DNEVNIK.hr
"Sve je spremno za dolazak vodenog vala. Očekujemo da će vodostaj Dunava biti na plus 750 s mogućnošću odstupanja od 25 posto. Sve su službe na terenu, a sustavi su stabilni", kaže za Dnevnik Nove TV Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda

U Batini u Baranji se pripremaju za dolazak vodenog vala. Pune se vreće s pijeskom, zatvaraju prolazi za čamce. 

Pripreme za vodeni val prati i Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV.

"Privode se kraju radovi ovdje na prolazu za čamce u središtu Batine. Nisu ovdje postavljene samo vreće s pijeskom. Tu su i debele drvene grede koje se stavljaju u dva reda, sve se oblaže pvc folijom, a sredina se puni pijeskom", izvijestila je te potom Željka Kovačevića, direktora Hrvatskih voda zaduženog za ovaj dio Dunava i Drave, upitala je li sve spremno za dolazak vodenog vala.

"Sve je spremno. Očekujemo da će vodostaj biti na plus 750 s mogućnošću odstupanja od 25 posto. Sve su službe na terenu, a sustavi su stabilni. Kad je riječ o ovim radovima, riječ je o spustu za čamce. Krenuli smo od najuzvodnijeg profila na Dunavu, ovdje u Batini. A ići ćemo sljedećih dana nizvodno sa sličnim radovima, do Aljmaša...", kazao je Kovačević.

Marina Bešić Đukarić i Željko Kovačević - 4 Foto:DNEVNIK.hr

Otkrio je i koje su još točke kritične te kako građani mogu do vreća s pijeskom.

"Preko mjesnog odbora ili općinskog stožera civilne zaštite mogu se naručiti vreće i pijesak. A riječ je o Zelenom otoku ili lovačkim i ribolovnim društvima ili kućama koje su u nebranjenom području. Gradovi su uglavnom osigurani. Mi smo sve sporne točke koje smo imali 2013. nadogradili i sanirali", kaže Kovačević i dodaje:

"Imali smo značajna ulaganja Hrvatskih voda. Tako je i ovdje nasip Gomboš gradilište koje još nije gotovo, ali ta faza nasipa je završena. Čitav Vukovar je veliko gradilište, riječ je o investicijama većim od 60 milijuna eura. Nasipi su puno čvršći nego 2013."

Smatra kako neće biti proglašeno izvanredno stanje, a to je situacija ako se Dunav u Batini približiti razini višoj od 800 centimetara.

"Prema svim prognozama neće biti potrebe za time. Ovo nam je već treća poplava na Dunavu ove godine i to nam stvara teškoće na gradilištima. Imamo dosta aktivnosti kako zaobalne vode ne bi ugrozile gradove. Ali svi mogu biti mirni", naglasio je Kovačević.

Pročitajte i ovo Kod Okučana FOTO Policija objavila kako je nastao kaos na A3: Život je izgubio 34-godišnjak

Pročitajte i ovo Policija istražuje Strašna tragedija: Četvero djece ostalo zarobljeno u zamrzivaču, umrla su